magistrsko delo
Tamara Kobale (Avtor), Tomaž Langerholc (Mentor), Maša Primec (Komentor)

Povzetek

V magistrskem delu se je določal antioksidativni potencial različnih sort hmelja. Vzorci so bili pridobljeni s hidroacetonsko ekstrakcijo, antioksidativni potencial pa je bil določen s kemijskima metodama FRAP in ORAC. Rezultati meritev so bili analizirani s programom SPSS ob uporabi ustreznih statističnih metod. Ugotovljeno je bilo, da se različne sorte hmelja med seboj statistično značilno razlikujejo. Najvišji antioksidativni potencial po metodi FRAP je bil določen v sorti Savinjski Golding, z metodo ORAC v sortah Styrian Eureka in Aurora. Najnižji antioksidativni potencial po metodi FRAP je bil izmerjen v sorti Styrian Eureka in po metodi ORAC v sorti Caucasus. Analiza povezanosti ni pokazala značilne korelacije med rezultati metod FRAP in ORAC pri vzorcih istih sort hmelja. Antioksidativni potencial bi lahko predstavljal enega od tehnoloških parametrov za nadaljnjo selekcijo in izbor sort hmelja.

Ključne besede

hmelj;antioksidativni potencial;FRAP;ORAC;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UM FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Založnik: [T. Kobale]
UDK: 633.791:543(043)=163.6
COBISS: 79492099 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 358
Št. prenosov: 48
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Antioxidant Potential of Various Hop Varieties
Sekundarni povzetek: In the master's thesis, the antioxidant potential of different hop varieties was determined. The samples were obtained by hydroaceton extraction and the antioxidant potential was determined via the FRAP and ORAC chemical methods. The results of the measurements were analyzed using the SPSS software with appropriate statistical methods. It was found that hop varieties differ statistically significantly from each other. The highest antioxidant potential according to the FRAP method was the Savinjski Golding variety and the ORAC method found the biggest potential in the Styrian Eureka and Aurora varieties. The lowest antioxidant potential according to the FRAP method was measured in the Styrian Eureka variety and via the ORAC method in the Caucasus variety. No significant correlation between the results of the FRAP and ORAC methods in samples of the same varieties could be found. Antioxidant potential could represent one of the technological parameters for further selection and use of hop varieties.
Sekundarne ključne besede: hop;antioxidant potential;FRAP;ORAC;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kmetijstvo in biosistemske vede
Strani: XI, 45 str., [7] f. pril.
ID: 13375724