diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Nina Kopše (Avtor), Andreja Goršek (Mentor), Darja Pečar (Komentor), Marko Borko (Komentor)

Povzetek

V diplomskem delu je opisana študija pogojev fermentacije vodnega kefirja. Prikazan je vpliv velikosti fermentorja ter propustnosti zraka v fermentor na končni produkt. Fermentacijo kefirja smo izvajali 48 ur v treh različno velikih steklenih posodah. Prav tako nas je zanimal vpliv temperature, zato smo postopek fermentacije ponovili pri štirih različnih temperaturah. V okviru laboratorijskega dela smo tekom fermentacije s pomočjo aparata SevenMulti ter tekočinske kromatografije visoke ločljivosti spremljali spremembe koncentracije sladkorja, ogljikovega dioksida ter vrednosti pH v vzorcih v določenem časovnem obdobju. Ugotovili smo, da so pogoji v posodah z večjim volumnom najbolj ugodni za fermentacijo vodnega kefirja. Kefirna zrna med procesom fermentacije sladkor porabljajo ter ga pretvarjajo v ogljikov dioksid in alkohol. Prav tako lahko iz rezultatov razberemo, da ima povišana temperatura pomemben vpliv na fermentacijo saj pospešuje njen potek.

Ključne besede

probiotiki;vodni kefir;kefirna zrna;fermentacija;velikost fermentorja;temperaturna odvisnost;diplomske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [N. Kopše]
UDK: 637.146.21(043.2)
COBISS: 88302851 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 373
Št. prenosov: 85
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Comparative study of fermentation conditions of water kefir
Sekundarni povzetek: The bachelor thesis presents a study of the fermentation conditions of water kefir. The effect of the size and air permeability of the fermenter is shown. The kefir was fermented for 48 hours in three different sized glass containers. We were also interested in the effect of temperature changes, so we repeated the fermentation process at four different temperatures. In the laboratory, the changes in the concentration of sugars, carbon dioxide and pH in the samples over time were monitored during fermentation using a SevenMulti apparatus and high-pressure liquid chromatography. We have found that the conditions in the larger volume containers are the most favorable for the fermentation of water kefir. Kefir grains consume sugar during the fermentation process, converting it into carbon dioxide and alcohol. The results also show that elevated temperature has a significant effect on fermentation and accelerates its progress.
Sekundarne ključne besede: probiotics;water kefir;kefir grains;fermentation;fermenter size;temperature dependence;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: IX, 32 str.
ID: 13648628
Priporočena dela:
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje