Marjeta Žemva (Avtor), Mojca Koman Rajšp (Avtor), Milena Kovač (Avtor), Špela Malovrh (Avtor)

Povzetek

Zaradi težnje po prepovedi kirurške kastracije merjascev, se razmišlja o alternativah, ki vključujejo tudi pitanje merjascev za prirejo mesa. Problem pri porabi merjaščevega mesa predstavlja predvsem neprijeten vonj, za katerega je v veliki meri odgovoren skatol (3-metilindol). V raziskavi smo vpeljali spektrofotometrično metodo ya določanje vsebnosti skatola v maščobnem tkivu. Zbrali smo vzorce petih genotipv merjascev iz petih različnih rej, starih med 101 in 310 dni. Ob vpeljavi metode smo analizirali prvo skupino, kasneje dobljene vzorce pa kot drugo skupino. Vpeljana metoda je ponovljiva (koeficient variabilnosti, KV = 13,6), obnovljiva (KV = 21,3) in ima dober izkoristek (96 %). Vsebnost skatola v hrbtnem maščobnem tkivu merjascev pri prvi skupini je bila mes 0,01 in 0,62 ppm, v povprečju 0,23 ppm.Druga skupina pa je v povprečju vsebovala 0,71 ppm skatola (med 0,07 in 1,26 ppm). Vpliva genotipa, rejca in starosti na vsebnost skatola nismo zaznali.

Ključne besede

prašiči;merjasci;hrbtno maščobno tkivo;skatol;spektrofometrična metoda;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: Biotehniška fakulteta
UDK: 636.4:637.5
COBISS: 3082632 Povezava se bo odprla v novem oknu
ISSN: 1581-9175
Matična publikacija: Acta agriculturae Slovenica
Št. ogledov: 1291
Št. prenosov: 281
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni povzetek: Due to tendency for banning surgical castration of boars, alternatives such as fattening of boars for human consumption are being considered. Primary problem in boar`s meat consumption is boar`s taint, which is to a large extent the result of skatole (3-methyl indole) content. Spectrophotometric method for determination of skatole in fat tissue was introduced. Samples from three genotypes of boars from five different breedings, aged between 101 and 310 days were collected. When introducing the method, the first group of samples was analyzed, the samples that were obtained later represented a second group. Introduced method is repeatable (coefficient of variability, CV = 13.6), reproducible (CV = 21.3) and has good recovery (96%). Skatole contentin boarʼs back fat in first group was between 0.01 to 0.62 ppm, on average 0.23 ppm. The second group contained on average 0.71 ppm skatol (between 0.07 and 1.26 ppm). Effect of genotype, breeder and age on skatole content was not found.
Sekundarne ključne besede: pigs;boars;back fat;spectrofotometric method;
URN: URN:NBN:SI
Vrsta dela (COBISS): Delo ni kategorizirano
Strani: str. 37-45
Letnik: ǂLetn. ǂ100
Zvezek: ǂšt. ǂ1
Čas izdaje: 2012
Ključne besede (UDK): applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;agriculture and related sciences and techniques;forestry;farming;wildlife exploitation;kmetijstvo ter sorodne vede in tehnologije;animal husbandry and breeding in general;livestock rearing;breeding of domestic animals;živinoreja na splošno;vzreja domačih živali;pigs;swine;prašiči;applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;agriculture and related sciences and techniques;forestry;farming;wildlife exploitation;kmetijstvo ter sorodne vede in tehnologije;produce of domestic (farmyard) animals and game;proizvodi domačih živali in divjadi;
ID: 1445738