Povzetek
Monografija z naslovom Zrnate stročnice v prehrani obravnava različne aspekte vključevanja zrnatih stročnic v humano prehrano. Predstavljen je zgodovinski pregled uporabe stročnic in dejavniki, ki prispevajo k naraščajoči potrebi za pridelavo. Velika prehranska vrednost stročnic je pogojena z ugodno sestavo makrohranil ter vsebnostjo vitaminov in mineralov. Pred vključevanjem stročnic v prehrano je potrebno le te ustrezno predelati, da se izboljša dostopnost hranil ter zmanjša vsebnost nezaželenih snovi. Poleg tradicionalnih tehnik mletja in termične obdelave lahko prehransko vrednost izboljšamo tudi s fermentacijo in kaljenjem. V publikaciji je podrobno predstavljena uporaba soje v azijski kulinariki, kjer ta predstavlja temelj vsakodnevne prehrane. Tudi na trgovskih policah v Sloveniji najdemo vse več izdelkov iz stročnic. Velik potencial, ki ga imajo stročnice v humani prehrani, so prepoznali nekateri podjetniki, zato so v monografiji predstavljene tudi njihove uspešne zgodbe. Boljšo prehransko varnost in višjo kakovost zagotavljajo predvsem lokalno pridelane stročnice.
Ključne besede
zrnate stročnice;humana prehrana;soja;prehranska vrednost;predelava;mikrohranila;makrohranila;živila;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2022 |
Tipologija: |
0 - Ni določena |
Organizacija: |
UM FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede |
Založnik: |
Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba |
UDK: |
635.65:612.39(0.034.2) |
COBISS: |
102465539
|
ISBN: |
978-961-286-525-2 |
Št. ogledov: |
3 |
Št. prenosov: |
1 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Grain legumes in human nutrition |
Sekundarni povzetek: |
The monograph, entitled Grain legumes in human nutrition, deals with various aspects of the inclusion of grain legumes in human diet. A historical overview of the use of legumes and the factors contributing to the growing demand for their production is provided. The high nutritional value of legumes related to macronutrient composition and vitamin and mineral content is presented. Processing of legumes is the necessary step to improve the availability of nutrients and reduce the content of undesirable substances. In addition to milling and thermal treatment, nutritional value can also be improved by fermentation and sprouting. The publication describes in detail the use of soy in Asian cuisine, where it forms the basis of the daily diet. In Slovenia, more and more legume products can be found on store shelves. The great potential that legumes have in human nutrition has been recognized by many entrepreneurs and some success stories are presented in the monograph. Locally grown legumes contribute to better food security and higher quality. |
Sekundarne ključne besede: |
grain legumes;human nutrition;soybean;nutritional value;processing;micronutrients;macronutrients;foods; |
DOI: |
10.18690/um.fkbv.3.2022 |
ID: |
14900673 |