diplomsko delo
Povzetek
V diplomskem delu sem razvil in delno validiral HPLC metodo za določanje
pet vitaminov skupine B v prehranskih dopolnilih. Delo je obsegalo pripravo ustreznih
standardnih raztopin, optimizacijo pogojev analizne metode, pripravo umeritvenih
premic, delno validacijo metode, pripravo in analizo vzorcev. Metodo mi je uspelo
optimizirati do te mere, da lahko z njo kvalitativno in kvantitativno določim vsebnost
petih vitaminov skupine B v enostavnih vodotopnih vzorcih. Delna validacija je obsegala
določitev linearnosti, ponovljivosti, meje zaznave in meje kvantifikacije. Metodo lahko
uporabimo za analize vzorcev, ki vsebujejo niacin (vitamin B3), pantotensko kislino
(vitamin B5), piridoksin (vitamin B6), biotin (vitamin B7), in cianokobalamin (vitamin
B12). Metodo sem preizkusil z analizo dveh vzorcev, in sicer sem določil vitamine v
vitaminskem instant napitku Siti z okusom pomaranče ter v CBD vodotopnih kapljicah z
vitamin B kompleksom.
Ključne besede
prehranska dopolnila;vitamini B;HPLC;validacija metode;diplomska dela;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2022 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Založnik: |
[L. Racman Knez] |
UDK: |
543.544.5HPLC(043.2) |
COBISS: |
120713731
|
Št. ogledov: |
52 |
Št. prenosov: |
23 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Determination of B vitamins in food supplements |
Sekundarni povzetek: |
In my thesis, I developed and partially validated an HPLC method for the
determination of five B vitamins in food supplements. The work included preparation of
appropriate standard solutions, optimization of the analytical method conditions,
preparation of calibration curves, partial validation of the method, sample preparation and
analysis. I have managed to optimize the method to the extent that it can be used to
qualitatively and quantitatively determine the content of five B vitamins in simple watersoluble samples. The partial validation included determination of linearity, repeatability,
limit of detection and limit of quantification. The method can be applied to the analysis
of samples containing niacin (vitamin B3), pantothenic acid (vitamin B5), pyridoxine
(vitamin B6), biotin (vitamin B7), and cyanocobalamin (vitamin B12). I have tested the
method by analysing two samples. I determined the vitamins in Siti vitamin instant drink
with orange flavour and in CBD water-soluble drops with vitamin B complex. |
Sekundarne ključne besede: |
B vitamins;liquid chromatography;food supplements;validation;Tekočinska kromatografija;Univerzitetna in visokošolska dela; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Študijski program: |
1000374 |
Konec prepovedi (OpenAIRE): |
1970-01-01 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, VSŠ Kemijska tehnologija |
Strani: |
36 str. |
ID: |
16270675 |