diplomsko delo
Povzetek
V diplomskem delu smo izvedli optimizacijo CNC tehnologije na segmentu sedežnega pohištva. Optimizacija je vsebovala izbiro optimalnega orodja ter ustreznih 3, 4 in 5-osnih obdelovalnih tehnologij z namenom skrajšanja obdelovalnega časa in obrabe orodja ter izboljšanja kakovosti obdelave. Za programiranje obdelave našega izdelka smo uporabili programsko opremo SolidCAM, kjer smo obdelave prikazali na simulacijah ter jih kasneje izvedli na 5-osnem CNC-stroju. Osnova za optimizacijo je bilo 3-osno rezkanje z enostavnim krogelnim rezkarjem, katero smo nato nadgradili na 4 in 5-osno rezkanje. Med seboj smo primerjali različne tehnologije rezkanja, ki jih omogoča program SolidCAM. V procesu optimizacije smo skonstruirali tudi novo ustreznejše orodje. Končni rezultat optimizacije je bilo skrajšanje obdelovalnega časa za 11 minut, hkrati pa se je izboljšala kakovost obdelave ter zmanjšala obraba orodja.
Ključne besede
optimizacija;CNC tehnologije;jedilniško pohištvo;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2022 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UL BF - Biotehniška fakulteta |
Založnik: |
[D. Borko] |
UDK: |
674.053 |
COBISS: |
123859715
|
Št. ogledov: |
6 |
Št. prenosov: |
1 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Optimization of 5-axis CNC machine technology in the processing of a wooden dining furniture |
Sekundarni povzetek: |
In this work, the CNC technique was optimized for the production of a seat segment. The optimization included the selection of the optimal tool and suitable 3-, 4- and 5-axis machining technologies. Machining time, machining quality and tool wear were optimized. SolidCAM software was used to program the possible machining operations for our product, display them in simulations, and later execute them on a 5-axis CNC machine. The basis for the optimization was 3-axis milling with a simple ball cutter, which was then extended to 4- and 5-axis milling. The different milling technologies available in SolidCAM were compared. The optimization process also led to the design of a new, more suitable tool. The final result of the optimization was a reduction in machining time of 11 minutes, while improving machining quality and reducing tool wear. |
Sekundarne ključne besede: |
optimization;CNC technology;dining furniture; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Študijski program: |
0 |
Konec prepovedi (OpenAIRE): |
1970-01-01 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za lesarstvo |
Strani: |
1 spletni vir (1 datoteka PDF (VIII, 60 str.)) |
ID: |
16479289 |