master's thesis
Povzetek
Xylitol is a sugar alcohol, used as a sweetener in many different foods. It has mostly been studied for its effects in the oral cavity, but not a lot of research has been done for its effects on human gut microbiota. In this Master's thesis, the dose-dependent effects of xylitol (1, 3 and 5 g/L) on the gut microbiota composition and metabolism were studied, using a dynamic gut simulator of the colon microbiota. The concentration of SCFAs was determined with an HPLC system by comparison the retention time with standards, while ammonia was determined with Nessler’s reagent. Absolute quantification of microbial groups was carried out with qPCR. Statistical analysis of the results showed that addition of xylitol causes significant changes in the number of Faecalibacterium, Roseburia, Bifidobacterium, Lactobacillus, Akkermansia and Blautia coccoides. Moreover, gut metabolism was significantly altered upon the addition of xylitol, since the concentration of butyrate increased, and the concentration of acetate and propionate decreased with an increasing concentration of xylitol, when compared with the control. Furthermore, statistical analysis showed a negative correlation between the concentration of xylitol and concentration of ammonia. The concentration of SCFAs can be explained by cross-feeding mechanisms. Based on the results we can conclude that xylitol shows prebiotic effects on gut microbiota by increasing the yield of beneficial metabolites, especially butyrate. The regulation of the interaction among xylitol, gut microbiota and metabolic activity needs further research
Ključne besede
colon simulator;xylitol;gut microbiota;short-chain fatty acids;
Podatki
Jezik: |
Angleški jezik |
Leto izida: |
2022 |
Tipologija: |
2.09 - Magistrsko delo |
Organizacija: |
UM FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede |
Založnik: |
[Š. Celcar] |
UDK: |
579:611.34:004.383.4:543.635.33(043)=111 |
COBISS: |
136257027
|
Št. ogledov: |
7 |
Št. prenosov: |
2 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Slovenski jezik |
Sekundarni naslov: |
Effects of Xylitol on Gut Microbiota Structure and Metabolism in a Dynamic Colonic Simulator |
Sekundarni povzetek: |
Ksilitol je sladkorni alkohol, ki se uporablja kot sladilo v številnih živilskih produktih. V veliki meri so ga raziskovali zaradi njegovih učinkov v ustni votlini, raziskav o njegovem vplivu na človeško črevesno mikrobioto pa ni veliko. V tem magistrskem delu smo proučevali od odmerka odvisen učinek ksilitola (1, 3 in 5 g/L) na sestavo in metabolizem črevesne mikrobiote z uporabo dinamičnega črevesnega simulatorja mikrobiote debelega črevesa. Koncentracijo KVMK smo določili s HPLC sistemom s primerjavo retencijskega časa s standardi, amonij pa z Nesslerjevim reagentom. Absolutna kvantifikacija mikrobnih skupin je bila izvedena s qPCR. Statistična analiza rezultatov je pokazala, da dodatek ksilitola povzroči statistično značilne spremembe v številu bakterij Faecalibacterium, Roseburia, Bifidobacterium, Lactobacillus, Akkermansia in Blautia coccoides. Poleg tega se je metabolizem črevesne mikrobiote ob dodatku ksilitola statistično značilno spremenil, saj se je ob povečevanju koncentracije ksilitola koncentracija butirata povečala, koncentracija acetata in propionata pa zmanjšala v primerjavi s kontrolo. Poleg tega je statistična analiza pokazala statistično značilno negativno korelacijo med koncentracijo ksilitola in koncentracijo amonija. Koncentracijo KVMK je mogoče razlagati z mehanizmi navzkrižnega hranjenja med bakterijami. Na podlagi rezultatov lahko sklepamo, da ksilitol kaže prebiotične učinke na črevesno mikrobioto s povečanjem nastajanja koristnih metabolitov, zlasti butirata. Regulacija interakcije med ksilitolom, črevesno mikrobioto in metabolizmom potrebuje nadaljnje raziskave |
Sekundarne ključne besede: |
simulator črevesja;ksilitol;črevesna mikrobiota;kratkoverižne maščobne kisline;Univerzitetna in visokošolska dela; |
Vrsta dela (COBISS): |
Magistrsko delo/naloga |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Mariboru, Fak. za kmetijstvo in biosistemske vede |
Strani: |
1 spletni vir (1 datoteka PDF ([XVII], 69, [9] str.)) |
ID: |
17367059 |