ǂa ǂcase study of Slovenia
Eva Jereb (Avtor), Marko Ferjan (Avtor)

Povzetek

Good nutrition, along with other vital occupational safety and health issues, is the foundation of workplace productivity and safety.It is well documented that unhealthy foods can lead to obesity and chronic diseases.Many workers consume a significant portion of their daily food consumption away from home.Foods consumed at cafeterias, from vending machines and in other food-service establishments are often not as nutritious or healthy as foods prepared at home.Making healthy food available at work is one way to promote healthy eating.Our paper presents workplace nutrition solutions in different types of Slovenian companies.The study considers:(i) lunch time and breaks, (ii) healthy food at work, coffee, cigarettes, (iii) possibilities of maintaining diets at work, (iv) working ability after lunch and (v) certain social aspects, such as discussion topics during breaks.

Ključne besede

food;workplace;health;discussions during breaks;social classes;Slovenia;

Podatki

Jezik: Angleški jezik
Leto izida:
Tipologija: 1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija: UM FOV - Fakulteta za organizacijske vede
Založnik: Moderna organizacija
UDK: 331.3
COBISS: 5469715 Povezava se bo odprla v novem oknu
ISSN: 1318-5454
Matična publikacija: Organizacija
Št. ogledov: 1378
Št. prenosov: 47
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Slovenski jezik
Sekundarni naslov: Prehranjevanje Slovencev med delom
Sekundarni povzetek: Prehrana na delovnem mestu je pomemben dejavnik, ki zagotavlja zdravje in s tem zadovoljstvo ter produktivnost zaposlenih. V ~lanku predstavljamo rezultate raziskave, katero smo opravili na vzorcu 826 odraslih zaposlenih oseb v Sloveniji. Raziskovali smo:koliko ~asa imajo zaposleni na voljo za malico, kako zdravo se prehranjujejo, ~e kadijo, ipd.Zanimali so nas tudi nekateri sociološki vidiki odmorov (npr.:v ~igavi dru`bi ljudje malicajo).Zelo velik dele` zaposlenih (60.5%) ima za malico odmor, dolg 15-30 minut.Dostopnost toplega obroka pa je zelo razli~na.V ~lanku predstavljamo prehranjevalne navade med delovnim ~asom-primerjamo ljudi iz razli~nih dru`benih razredov.Predstavljamo tudi ugotovitve o tem, s kom se ljudje med odmorom za malico dru`ijo, s kom se pogovarjajo in o ~em.Zanimiva je ugotovitev, da se ljudje v slu`bi med malico le redko pogovarjajo o svojih zasebnih problemih.
Sekundarne ključne besede: prehrana;odmor;delovno mesto;malica;zdravje;Slovenija;
URN: URN:NBN:SI
Vrsta dela (COBISS): Delo ni kategorizirano
Strani: str. 180-187
Letnik: ǂVol. ǂ40
Zvezek: ǂno. ǂ4
Čas izdaje: 2007
ID: 1738695
Priporočena dela:
, ǂa ǂcase study of Slovenia
, prevalence, mobbing victim characteristics, and the connection with post-traumatic stress disorder
, zaključna strokovna naloga visoke poslovne šole
, ni podatka o podnaslovu
, diplomsko delo univerzitetnega študija Organizacija in management kadrovsko-izobraževalnih sistemov