magistrsko delo
Veronika Koradin (Avtor), Nataša Čelan Korošin (Mentor), Krištof Kranjc (Član komisije za zagovor), Romana Cerc Korošec (Član komisije za zagovor)

Povzetek

V magistrski nalogi sem raziskovala termično in oksidativno stabilnost različnih ekstra deviških oljčnih olj ter prisotnost antioksidantov, stopnjo nenasičenosti maščobnih kislin in vsebnost prostih maščobnih kislin v teh oljih. Olja so v glavnem sestavljena iz triacilglicerolov, ki so estri glicerola in treh maščobnih kislin. Od celotne kemijske sestave so odvisne lastnosti olja. Termično stabilnost sem proučevala med segrevanjem v pretoku zraka oziroma dušika, meritve sem izvajala na simultanem TGA/DSC instrumentu. Čas inducirane oksidacije (OIT) pri 160 °C je bil določen z DSC meritvijo. Določila sem še jodovo število (IV), ki je merilo za stopnjo nenasičenosti olja in predstavlja maso joda v gramih, ki se veže na 100 g olja. Določila sem tudi kislinsko število (KŠ), ki je merilo vsebnosti prostih maščobnih kislin in predstavlja maso KOH v miligramih, ki se veže na 1 g olja. Na enak način sem določila še kislost, ki pa predstavlja % vsebovane proste oleinske kisline. Pripravila sem tudi več preprostih eksperimentov, ki so primerni za izvedbo v srednji šoli, s katerimi lahko kvantitativno in kvalitativno določimo prisotnost antioksidantov in nenasičenost.

Ključne besede

stopnja nenasičenosti;antioksidanti;proste maščobne kisline;termogravimetrija;diferenčna dinamična kalorimetrija;šolski eksperimenti;magistrska dela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [V. Koradin]
UDK: 665.327.3:543.57(043.2)
COBISS: 138523651 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 62
Št. prenosov: 24
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Study of olive oils from the Slovenian coastal region by thermal analysis methods and use of the oils in school chemistry experiments
Sekundarni povzetek: In my master's thesis, the thermal and oxidative stability of various extra virgin olive oil samples as well as the presence of antioxidants, the degree of unsaturation of fatty acids and the content of free fatty acids in these oils, were studied. The oils are composed mainly of triacylglycerols, which are esters of glycerol and three fatty acids. The overall chemical composition determines the properties of the oil. Thermal stability was studied while heating the oil sample in air or nitrogen atmosphere using a simultaneous TGA/DSC instrument. The oxidation induction time (OIT) at 160 °C was determined by DSC measurements. The iodine number (IV), which is a measure of the degree of unsaturation of the oil and represents the mass of iodine in grams that binds per 100 g of oil, was determined. The acid number, which is a measure of the free fatty acid content and represents the mass of KOH in milligrams that binds 1 g of oil, was also determined, as was the acidity, which indicates the percentage of free oleic acid contained. A series of simple experiments to determine quantitatively and qualitatively the presence of antioxidants and unsaturation, suitable for use in secondary education, were also developed.
Sekundarne ključne besede: olive oil;thermal analysis;degree of unsaturation;antioxidants;free fatty acids;school experiments;Oljčno olje;Termična analiza;Univerzitetna in visokošolska dela;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 1000379
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, smer Kemijsko izobraževanje
Strani: 92 str.
ID: 17389067