Marjeta Žemva (Avtor), Tomaž Polak (Avtor), Lea Demšar (Avtor), Sergeja Vidakovič (Avtor), Božidar Žlender (Avtor)

Povzetek

Namen članka je predstaviti vpliv spremenjene sestave krme in spola prašičev na senzorične in instrumentalne lastnosti sušenih vratin. V raziskavo je bilo vključenih 12 kastratov in 12 svinjk. Razdelili smo jih v štiri skupine glede na različne dodatke h krmi (laneno seme, ogrščično seme, ogrščično seme+vit. Ein kontrolna mešanica). V vseh 24 vzorcih sušenih vratin smo določili skupno količino maščob, jih senzorično ocenili ter instrumentalno določili barvo (CIE-L, -a, -b) in teksturo (strina trdnost - Kramerjeva celica). Rezultati so pokazali, da različni dodatki h krmi ne vplivajo na skupno vsebnost maščob, medtem ko ima spol statistično značilen vpliv. Priokusi se pojavijo pri skupinah, krmljenih z dodatkom lanu in ogrščice. Dodatek vitamina E poslabša senzorične lastnosti (vonj, aroma, tekstura) in da mesu najsvetlejšo barvo. Tekstura je najčvrstejša pri krmljenju z dodatkom ogrščice. Sušena vratina kastratov je temnejše barve in čvrstejše teksture kot vratina svinjk.

Ključne besede

prašiči;prehrana živali;krma;krmni dodatki;spol;meso;mesni izdelki;sušena vratina;kakovost;senzorične lastnosti;instrumentalne lastnosti;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: Biotehniška fakulteta
UDK: 636.4.084/.087
COBISS: 1968264 Povezava se bo odprla v novem oknu
ISSN: 1581-9175
Matična publikacija: Acta agriculturae Slovenica
Št. ogledov: 1323
Št. prenosov: 202
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: ǂThe ǂinfluence of pig fodder composition on quality of dried pork neck
Sekundarni povzetek: The aim of the article is to show the influence of diet composition and sex on sensory and instrumental quality of dried pork neck. For the research we used 12 hogs and 12 sows. They were separated into 4 groups regarding different food mixture (flaxseed, rapeseed, rapeseed+vit.E and control mixture). All 24 samples of dried neck were analyzed on fat content. Sensory analysis of dried necks and instrumental measurement of colour (CIE -L, -a, -b) and texture (Kramer shear cell) were performed. The results showed that different fodder composition had no influence on fattiness of the product, while sex had a significant influence. Aftertaste was perceived bz feeding with addition of flaxseed and rapeseed. Added vitamin E decreased sensory characteristics (smell, aroma, texture) and gave lighter colour. The firmer texture was shown by feeding with rapeseed. Neck from hogs had darker colour and firmer texture than neck from sows.
Sekundarne ključne besede: pigs;animal nutrition;feed;feed additives;sex;meat;meat products;dried pork neck;quality;sensory properties;instrumental properties;
URN: URN:NBN:SI
Vrsta dela (COBISS): Delo ni kategorizirano
Strani: str. 19-27
Letnik: ǂLetn. ǂ88
Zvezek: ǂšt. ǂ1
Čas izdaje: 2006
ID: 1739756