magistrsko delo
Kristina Sodin (Avtor), Janja Kristl (Mentor), Vilma Šuštar (Komentor)

Povzetek

Vršički navadne smreke so bogat vir vitamina C, vsebujejo mineralne snovi, polifenole in terpene. Njihova vsebnost je odvisna od razpoložljivosti hranil v tleh, starosti iglic in dreves, položaja iglic znotraj krošnje in letnega časa. Namen magistrske naloge je bil preučiti vpliv osončenosti na koncentracijo organskih kislin in sladkorjev v vršičkih navadne smreke in sirupu iz smrekovih vršičkov. Vršičke smo nabrali na Sv. Treh Kraljih na Pohorju. Vsebnost organskih kislin in sladkorjev smo določili s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPLC) v povezavi z PDA in RI detektorjem. V smrekovih vršičkih je prevladovala kininska kislina s povprečno vsebnostjo 196 mg/g suhe snovi (SS). Po vsebnosti so ji sledile šikimska, citronska in jabolčna kislina. Med sladkorji je prevladovala saharoza, glukoze je bilo manj, fruktoza je bila pod mejo določljivosti. Osončenost na vsebnost organskih kislin in sladkorjev v vršičkih ni imela značilnega vpliva. Med vsebnostjo kislin oziroma sladkorjev v smrekovih vršičkih in v sirupu ni bilo statistično značilne korelacije

Ključne besede

navadna smreka;(Picea abies (L.) Karst);kisline;sladkorji;vršički;sirup;osončenost;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UM FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Založnik: [K. Sodin]
UDK: 582.475.3:543:54-32+547.455(043)=163.6
COBISS: 144293123 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 20
Št. prenosov: 2
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: The effect of insolation on sugar and acid content in spruce (picea abies) tips
Sekundarni povzetek: Norway spruce tips are rich in vitamin C, minerals, polyphenols and terpenes. Their content depends on the availability of nutrients in the soil, the age of the needles and the trees, the position of the needles in the canopy and the season. The aim of the master's thesis was to investigate the influence of insolation on the concentration of organic acids and sugars in Norway spruce tips and spruce syrup. Spruce tips were collected on Sv. Trije Kralji in the Pohorje mountains. The content of organic acids and sugars was determined via high-performance liquid chromatography (HPLC) with a PDA and RI detector. Quinic acid dominated in spruce tips with an average content of 196 mg/g dry matter (SS). It was followed by shikimic acid, citric acid and malic acid. Among sugars, sucrose was the most predominant, glucose was lower and fructose was below the detection limit. Insolation had no significant effect on the content of organic acids and sugars in the tips. There was no statistically significant correlation between the content of acids and sugars in the spruce tips and syrup
Sekundarne ključne besede: Norway spruce;(Picea abies (L.) Karst);acids;sugars;tips;syrup;insolation;Univerzitetna in visokošolska dela;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kmetijstvo in biosistemske vede
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (XI, 43, [12] str.))
ID: 17813598