diplomsko delo
Ksenija Jaušovec (Avtor), Milica Lahe (Mentor)

Povzetek

V diplomskem delu z naslovom Predšolski otrok in zdrava prehrana smo v teoretičnem delu diplomskega dela zbrali podatke o zdravi in uravnoteženi prehrani predšolskih otrok. Spregovorili smo tudi o piramidi zdrave prehrane, načelih zdravega prehranjevanja in sestavinah zdrave prehrane. Osredotočili smo se na prehrano predšolskega otroka in dnevne obroke. Dotaknili pa smo se tudi izbirčnosti predšolskih otrok pri hrani in vloge staršev ter vrtca oz. vzgojiteljev. V empiričnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo ugotavljali, kakšne so prehranske navade predšolskih otrok in ali se pravilno in zdravo prehranjujejo. Obdelani so bili podatki, pridobljeni iz anketnega vprašalnika, ki je bil namenjen staršem predšolskih otrok iz vrtca Sveta Ana. V raziskovalnem vzorcu je sodelovalo 40 staršev predšolskih otrok. Anketa je bila izvedena v mesecu decembru 2008. V tem delu so bile z deskriptivno metodo empiričnega pedagoškega raziskovanja preverjene in ovrednotene zastavljene hipoteze. Iz rezultatov anketnega vprašalnika je bilo razvidno, da kar 90 odstotkov anketiranih staršev spremlja jedilnike v vrtcu. Večina predšolskih otrok vsak dan uživa sadje in zelenjavo. Pogostost slaščic pri otrocih je velika. S prehrano v vrtcu je nekaj manj kot polovica otrok zadovoljnih. Starši so po večini mnenja, da prehranske navade, razvite v otroštvu, ostanejo vse življenje.

Ključne besede

predšolska vzgoja;predšolski otroci;zdrava prehrana;starši;vzgojitelji;diplomska dela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Izvor: Maribor
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM PEF - Pedagoška fakulteta
Založnik: [K. Jaušovec]
UDK: 61(043.2)
COBISS: 16929800 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 8602
Št. prenosov: 2200
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Preschol children and a healthy diet
Sekundarni povzetek: In my graduation dissertation entitled Preschool Children and a Healthy Diet, the theoretical part of the thesis deals with gathered data about a healthy and balanced diet of preschool children. It also speaks about the food guide pyramid, the principals of a healthy diet and the ingredients of a healthy diet. It is focused on the diet of a preschool child and his/her daily meals. In addition it also touches the pickiness of preschool children with regards to food and the role played by the parents and the kindergarten or the educators. The empirical part of the dissertation presents the findings of a survey which determined what the nutrition habits of preschool children are whether the children have a correct and healthy nutrition. We have processed the data gathered with a questionnaire handed out to the parents of preschool children visiting the Sveta Ana kindergarten. The sample taken comprised 40 parents of preschool children. The questionnaire was handed out in December 2008. This part checks and evaluates the pre-set hypotheses by using the descriptive method. The results of the questionnaire showed that over 90 % of parents regularly checked the menus in the kindergarten. Most preschool children eat fruit and vegetables daily. There is a widespread intake of sweets. Just over half of the children are satisfied with the food provided in the kindergarten. The majority of parents are convinced that the eating habits developed in childhood remain the same for the whole life.
Sekundarne ključne besede: Key words: preschool children;healthy diet;eating habits;role of the parents;role of the educators.;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Pedagoška fak., Oddelek za predšolsko vzgojo
Strani: 61 f., [5] f. pril.
Ključne besede (UDK): applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;medical sciences;medicina;
ID: 17834