magistrsko delo
Neja Frkal (Avtor), Tomaž Polak (Recenzent), Lea Pogačnik (Mentor), Tina Kosjek (Komentor)

Povzetek

V magistrskem delu smo se osredotočili na identifikacijo fenolnih spojin v olupku korenine in mladih poganjkih japonskega dresnika (Fallopia japonica), sahalinskega dresnika (Fallopia sachalinensis) in češkega dresnika (Fallopia × bohemica). Nabrali smo rastlinski material in pripravili etanolne ekstrakte. S testom DPPH• smo določili njihovo antioksidativno učinkovitost, pri čemer so imeli ekstrakti olupkov korenin pri vseh treh taksonih troloksu ekvivalentno antioksidativno učinkovitost (TEAC) višjo od vrednosti v ekstraktih mladih poganjkov. Fenolne spojine v dresnikih smo identificirali z metodo tekočinske kromatografije ultra visoke ločljivosti, sklopljene z masnim spektrometrom tipa kvadrupol z detektorjem na čas preleta ionov. Ločbo fenolnih spojin smo dosegli z reverzno fazno kromatografijo, karakterizirali pa smo jih po ionizaciji z razprševanjem v električnem polju z visokoločljivostno in tandemsko masno spektrometrijo. Kot pomoč pri identifikaciji fenolnih spojin smo uporabili podatke iz masnospektrometričnih knjižnic, s čemer smo predlagali emodin-8-o-β-D-glukozid, procianidin B1, procianidin C1, taksifolin in epikatehin galat, za potrditev identitete pa smo uporabili referenčne standarde polifenolov in identificirali katehin oziroma epikatehin, polidatin, resveratrol, emodin, piceatanol, epigalokatehin galat, kvercetin, klorogensko kislino in ferulno kislino. Vsebnosti so se med ekstrakti razlikovale. Ugotovili smo, da je tekočinska kromatografija sklopljena z masno spektrometrijo ustrezna metoda za uspešno karakterizacijo fenolnih spojin in da so potrebne nadaljnje raziskave v smeri identifikacije in ocene vsebnosti polifenolov v dresnikih.

Ključne besede

dresnik;Fallopia;etanolni ekstrakt;antioksidativna učinkovitost;fenolne spojine;identifikacija;tekočinska kromatografija sklopljena z masno spektrometrijo;karakterizacija;resveratrol;katehin;emodin;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [N. Frkal]
UDK: 547.56:582.665:543.51
COBISS: 143670019 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 13
Št. prenosov: 5
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Mass spectrometric characterization of extracts from invasive knotweed species
Sekundarni povzetek: The aim of our study was to identify phenolic compounds in the root peels and young shoots of Japanese knotweed (Fallopia japonica), Giant knotweed (Fallopia sachalinensis) and Bohemian knotweed (Fallopia × bohemica). We collected plant material and prepared ethanol extracts of the samples. With DPPH• method we determined antioxidant efficiency of knotweed extract, where higher Trolox equivalent antioxidant capacity was determined in the root peel extracts compared to the young shoots ones. Separation of phenolic compounds was performed by reverse phase chromatography followed by ionization with scattering in an electric field. We then characterized the phenolic compounds with high resolution and tandem mass spectrometry. We used data from mass spectrometric libraries as a tool for identification where we proposed emodin-8-o-β-D-glucoside, procyanidin B1, procyanidin C1, taxifolin and epicatechin gallate. We confirmed the compounds with reference standards of phenolic compounds. We identified catechin or epicatechin, polydatin, resveratrol, emodin, piceatanol, epigallocatechin gallate, quercetin, chlorogenic acid and ferulic acid. Content of compounds among extracts is different. We found that liquid chromatography coupled with mass spectrometry is a useful method for the successful identification and characterization of phenolic compounds and more research for identification and characterization in knotweed is needed.
Sekundarne ključne besede: knotweed;Fallopia;ethanol extracts;antioxidant efficiency;phenolic compounds;identification;characterization;liquid chromatography coupled with mass spectrometry;resveratrol;catechin;emodin;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (XI, 59 str., [17] f. pril.))
ID: 18131194