diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Jure Martinuzzi (Avtor), Maša Knez Hrnčič (Mentor), Petra Kotnik (Komentor)

Povzetek

Med se že stoletja uporablja kot naravno sladilo, v zadnjih letih tudi zaradi zdravilnih učinkov. V diplomski nalogi smo s pomočjo spektrofotometrične metode določevali celokupne ogljikove hidrate, vsebnost celokupnih fenolnih spojin ter antioksidativnost (DPPH). S pomočjo visoko zmogljive tankoplastne kromatografije (HPTLC) smo določevali vsebnosti posameznih ogljikovih hidratov (glukoza, fruktoza, saharoza in maltoza). Za določevanje smo pripravili raztopine vzorcev domačega akacijevega, cvetličnega, kostanjevega in ajdovega medu. V posamezni vrsti medu smo uspešno določili posamezne ogljikove hidrate ter njihovo vrednost. Najvišjo vsebnost glukoze smo izmerili v akacijevem medu, nekoliko manj v cvetličnem, kostanjevem in ajdovem. Delež glukoze je bil najvišji v cvetličnem medu, najnižji v akacijevem medu. V vzorcu akacijevega in cvetličnega medu smo zaznali nizko vrednost saharoze, medtem ko v kostanjevem in ajdovem medu saharoze nismo zaznali. Fruktoza in glukoza imata pomembno vlogo pri kristalizaciji. Akacijev med, ki je bil analiziran, ima visoko vrednost razmerja fruktoza/glukoza (F/G), zato ne kristalizira, medtem ko ima cvetlični med nizko razmerje F/G in kristalizira precej hitro. Dokazali smo, da se vsebnost antioksidantov ter vsebnost celokupnih fenolnih spojin v medu spreminja na podlagi barve medu. Akacijev in cvetlični med sta svetlejša, imata nižje zaznane vsebnosti antioksidantov ter celokupnih fenolnih spojin kot kostanjev med in ajdov med, ki sta temnejša meda.

Ključne besede

med;sladkorji;antioksidativnost;HPTLC;celokupne fenolne spojine;diplomske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [J. Martinuzzi]
UDK: 638.162(043.2)
COBISS: 167077635 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 92
Št. prenosov: 0
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Comparison of some chemical properties of different types of honey
Sekundarni povzetek: Honey has been used for centuries as a natural sweetener, and in recent years it has also been used for its medicinal properties. In this thesis, total carbohydrates, total phenolic compounds and antioxidant activity (DPPH) were determined by spectrophotometric methods. High performance thin layer chromatography (HPTLC) was used to determine the content of individual carbohydrates (glucose, fructose, sucrose and maltose). Solutions of samples of native acacia, flower, chestnut and buckwheat honeys were prepared for the determination. The individual carbohydrates and their levels were successfully determined in each type of honey. The highest glucose content was measured in acacia honey and slightly lower in flower, chestnut and buckwheat honeys. The glucose content was highest in flower honey and lowest in acacia honey. Low levels of sucrose were detected in the acacia and flower honey samples, while no sucrose was detected in the chestnut and buckwheat honeys. Fructose and glucose play an important role in crystallisation, the acacia honey analysed has a high fructose/glucose (F/G) ratio and therefore does not crystallise, whereas the flower honey has a low F/G ratio and crystallises quite rapidly. We have shown that the antioxidant content and the total phenolic compounds content of honey vary with the colour of the honey. Acacia honey and floral honey are lighter, have lower detected levels of antioxidants and total phenolic compounds than chestnut honey and buckwheat honey, which are darker honeys.
Sekundarne ključne besede: honey;sugars;antioxidant activity;total phenolic compounds;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Konec prepovedi (OpenAIRE): 2025-09-08
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 59 f.))
ID: 19828625
Priporočena dela:
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo