diplomsko delo
Martina Potočnik (Avtor), Rok Ambrožič (Mentor)

Povzetek

Destilacija je učinkovita separacijska tehnika za ločevanje komponent iz tekoče mešljive mešanice na podlagi njihovih različnih vrelišč. Manjše dimenzije destilacijskih naprav izboljšajo medfazno kontaktno površino in s tem povečajo vpliv površinskih sil na kvaliteto in učinkovitost ločbe ter hkrati zmanjšajo pomen gravitacijskih sil. Pred dizajnom nove naprave je potreben pregled obstoječih prototipov za izvedbo pretočne destilacije/separacije v mikro-sistemu. Z izrabo pozitivnih lastnosti in izboljšanjem pomanjkljivosti posameznih naprav lahko nadzorujemo vpliv različnih spremenljivk, kot so dimenzije, postavitev, izbira materialov, na učinkovitost ločbe in s tem povezano intenzifikacijo procesa. Pri razvoju kontinuirnih mikro-destilacijskih naprav je pomemben nadzor tokovnega režima vstopne mešanice, saj morajo biti v obeh kanalih (za kapljevinasto in parno fazo) vzpostavljeni stacionarni pogoji. Ob enem je pomembna tudi izbira ustreznega stičišča med obema kanaloma in nadzor kritičnih procesnih parametrov, kot sta kontaktna površina in zadrževalni čas. V okviru diplomske naloge bodo tako preučeni dosedanji dizajni mikro-destilacijskih naprav ter podane usmeritve pri dizajnu novih prototipov.

Ključne besede

mikro-separacijske naprave;mikro-destilacijske naprave;načrtovanje mikro-strukturiranih sistemov;matematično modeliranje;diplomska dela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [M. Potočnik]
UDK: 66.021.3.048(043.2)
COBISS: 169979139 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 88
Št. prenosov: 12
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Micro-structured separation devices development and design – continuous distillation miniaturisation
Sekundarni povzetek: Distillation is an effective separation technique for separating components based on their different boiling points from miscible liquids. The smaller dimensions of microdistillation devices increase the interface area, which affects separation efficiency and quality by increasing surface forces and reducing gravity forces. Before designing a new device, it is necessary to review the existing prototypes for continuous distillation/separation in microsystems. In doing so, we can exploit the benefits and optimize the drawbacks of each individual device, as well as study the influence of individual variables, such as dimensions, layout, material selection, etc., on separation performance and the resulting process intensification. When designing continuous microdistillation devices, it is important to control the flow regime of the inlet feedstock, since steady-state conditions must be established in both channels (for the liquid and vapor phases). In addition, the selection of a suitable micro-contactor and control of several critical process parameters, such as interface area and retention times, are also crucial. Finally, in diploma thesis the currently established designs of micro-structured distillation device will be examined and guidelines for the design of new prototypes will be provided.
Sekundarne ključne besede: Destilacija;Separacija (tehnologija);Univerzitetna in visokošolska dela;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 1000372
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, UNI Kemijsko inženirstvo
Strani: 36 str.
ID: 19909027