magistrsko delo
Adam Brumen (Avtor), Maja Leitgeb (Mentor), Mateja Primožič (Komentor), Katja Heržič (Komentor)

Povzetek

Namen magistrskega dela je predstaviti pomen encima β-laktamaze za javno zdravje, kemijske in fizikalne metode imobilizacije encimov ter magnetne nanodelce kot nosilce za imobilizacijo encimov. V okviru naloge smo izvedli imobilizacijo β-laktamaze na magnetne nanodelce, ki se lahko uporablja za razgradnjo antibiotikov. β-Laktamaza razgrajuje antibiotike z β-laktamskimi obroči, natančneje peniciline, cefalosporine in karbapeneme. V okviru raziskovalnega dela smo uspešno sintetizirali aminosilanske magnetne nanodelce, ki smo jih uporabili za imobilizacijo encima. Z dodajanjem mrežnih povezovalcev in stabilizacijskih proteinov ter s spreminjanjem sinteznih parametrov, kot so temperatura, pH, vrtilna hitrost in čas imobilizacije, smo določili optimalne parametre za imobilizacijo obravnavanega encima na magnetne nanodelce. Pri raziskovalnem delu smo tako uporabili 20 mg aminosilanskih nanodelcev in encim β-laktamazo s koncentracijo 0,01 mg/mL. Ugotovili smo, da je optimalen dodatek mrežnega povezovalca glutaraldehida 10 % (v/v), optimalen dodatek govejega seruma albumina 25 % (v/v), vrtilna hitrost 450 rpm in čas imobilizacije dve uri. Proučevali smo tudi stabilnost prostega in imobiliziranega encima. Izvedli smo tudi študijo večkratne uporabe imobiliziranega encima. Po petnajstih ciklih ponovne uporabe je imobilizirani encim ohranil 12,3 % svoje začetne aktivnosti.

Ključne besede

imobilizacija encima;magnetni nanodelci;β-laktamaza;β-laktamski antibiotiki;mrežni povezovalec;diplomske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [A. Brumen]
UDK: 534.645.4(043.2)
COBISS: 171619331 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 74
Št. prenosov: 22
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Imobilization of ß-lactamase
Sekundarni povzetek: The purpose of the master's thesis is to present the importance of the β-lactamase enzyme to public health, chemical and physical methods of enzyme immobilization, and magnetic nanoparticles as carriers for immobilization. For immobilization, we used the enzyme β-lactamase, which degrades antibiotics with β-lactam rings, specifically penicillins, cephalosporins and carbapenems, and therefore represents one of the major clinical problems. As part of the research work, we successfully synthesized maghemite aminosilane nanoparticles, which were used for enzyme immobilization. By adding network linkers and stabilizing proteins and by changing parameters such as temperature, pH, rotation speed and immobilization time, we determined the optimal parameters for the immobilization of the enzyme in question on magnetic nanoparticles. In the research work, we used 20 mg of aminosilane nanoparticles and the enzyme β-lactamase with the conentration of 0,01 mg/mL and found that that the optimal addition of the crosslinker glutaraldehyde is 10% (v/v), the optimal addition of bovine serum albumin is 25% (v/v), the rotation speed is 450 rpm and the immobilization time is two hours. Incubation caused a steep drop in the residual activity of the free enzyme over time, while the activity of the immobilized enzyme was almost completely preserved. After fifteen cycles of use, the immobilized enzyme retained 12.3 percent of the activity compared to the immobilized enzyme at the first use and 14 percent compared to the free enzyme at the first use.
Sekundarne ključne besede: enzyme immobilization;magnetic nanoparticles;β-lactamase;β-lactam antibiotics;cross-linking agent;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 41 f.))
ID: 19965307
Priporočena dela:
, magistrsko delo
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje