diplomski projekt
Jera Burdych (Avtor), Katarina Čufar (Recenzent), Željko Gorišek (Mentor)

Povzetek

Raziskali smo izbrane lastnosti lesa octovca (Rhus typhina L.), ki bi utegnile predvideti njegovo uporabo. Proučevali smo makro- in mikroskopsko anatomsko zgradbo, izbrane fizikalne lastnosti (radialno porazdelitev gostote in vlažnosti, krčenja in nabrekanja, kazalnike dimenzijske stabilnosti) ter nekatere mehanske lastnosti (modul elastičnosti, tlačno, upogibno in strižno trdnost). Ugotovili smo, da les octovca spada med venčasto porozne lesne vrste. Povprečna gostota v absolutno suhem stanju lesa je 514 kg/m3. Vlažnost svežega lesa v povprečju znaša 58,2 %. Krčenje in nabrekanje je majhno, nizka je tudi točka nasičenja celičnih sten, ki znaša 19,3 %. Kazalniki dimenzijske stabilnosti so ugodni, razen sorpcijskega kvocienta, ki je normalen, in anizotropije, ki je neugodna. Iz primerjave fizikalnih in mehanskih lastnosti lesa z lipovino in domačo kostanjevino ocenjujemo, da je les octovca primeren za manjše, nekonstrukcijske izdelke, saj je njegova upogibna trdnost 47 do 68 MPa, modul elastičnosti pa v povprečju le 5,3 GPa.

Ključne besede

octovec;Rhus typhinus;les;vlažnost;gostota;sorpcija;mehanske lastnosti;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Izvor: Ljubljana
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [J. Burdych]
UDK: 630*812:582.746.66
COBISS: 2044041 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 939
Št. prenosov: 190
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Structure, properties and potential use of staghorn sumac wood
Sekundarni povzetek: We investigated selected properties of staghorn sumac wood (Rhus typhina L.) which might provide its usage. We researched the anatomical structure and macroscopic features, some physical properties (radial distribution of moisture content and density, shrinkage and swelling, dimensional stability) as well as some mechanical properties (MOE, compressive, bending and shear strength). The survey shows that staghorn sumac wood belongs to the ring-porous deciduous trees. The density of the oven dry wood is 514 kg/m3. Moisture content of fresh wood is approximately 58.2 %. Shrinkage and swelling is small, also because of low MC at fibre saturation point, which is 19.3 %. Indicators of dimension stability are favourable, with the exceptions of sorption quotient being normal and anisotropy being unfavourable. Comparison with lime and chestnut wood shows that staghorn sumac wood is suitable for small, non-structural elements, because of its low bending strength (47-68 MPa) and low modulus of elasticity (5.3 GPa).
Sekundarne ključne besede: Rhus typhina;wood;moisture content;density;sorption;mechanical properties;
Vrsta dela (COBISS): Delo diplomskega projekta/projektno delo
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za lesarstvo
Strani: VII, 34 f.
Ključne besede (UDK): applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;agriculture and related sciences and techniques;forestry;farming;wildlife exploitation;kmetijstvo ter sorodne vede in tehnologije;forestry;gozdarstvo;forest products and their utilization;gozdni proizvodi in njihova uporaba;mathematics;natural sciences;naravoslovne vede;matematika;botany;botanika;systematic botany;sistematska botanika;rosidae;
ID: 22119
Priporočena dela:
, diplomsko delo - univerzitetni študij
, diplomsko delo - visokošolski strokovni študij
, diplomsko delo - visokošolski strokovni študij