magistrsko delo
Luka Hočevar (Avtor), Boštjan Lesar (Recenzent), Miha Humar (Mentor), Davor Kržišnik (Komentor)

Povzetek

Smrekovina je naravno slabo odporna drevesna vrsta s slabo impregnabilnostjo, ki smo jo želeli izboljšati z dolgotrajnim namakanjem lesa v vodi. Smrekov les smo posekali na Dolenjskem v okolici Mokronoga in ga takoj po poseku namakali 1, 2 in 4 tedne. Ko je bil les zračno suh, smo ga testirali. Ugotavljali smo, ali se z namakanjem lesu izboljša impregabilnost ter ali se mu spremenijo mehanske lastnosti in kemijska zgradba. Izvedli smo mehanske teste (tritočkovni upogib in tlačna trdnost), test odpornosti na glive razkrojevalke, meritev stičnega kota vode, test kratkotrajnega in dolgotrajnega navzema vode ter adsorpcijo vodne pare, test mokrega navzema biocidnega sredstva s postopkom vakuumiranja ter na elektronskem vrstičnem mikroskopu določili stopnjo aspiracije pikenjskih membran. Smrekovemu lesu se po 4 tednih namakanja v vodi povečata mokri navzem zaščitnega sredstva ter odpornost na glive razkrojevalke. Les ima tudi večjo tlačno trdnost ter manj aspiriranih pikenjskih membran. Upogibna trdnost se je lesu zmanjšala. Lesu se v primerjavi s kontrolnimi vzorci ne spremeni hidrofobnost. Z namakanjem smrekovine v vodi 4 tedne, lesu izboljšamo impregnabilnost, kar smo želeli doseči. Vendar se mu spremenijo tudi mehanske lastnosti, predvsem se poslabša upogibna trdnost in les ni nič bolj hidrofoben. Če želimo ugotoviti, ali se izboljša tudi hidrofobnost ter upogibna trdnost, bi bilo potrebno izvesti poskuse na lesu s še daljšim časom potapljanja v vodi.

Ključne besede

impregnacija smrekovine;potapljanje v vodi;lesne glive;navlaževanje;mehanske lastnosti;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [L. Hočevar]
UDK: 630*842
COBISS: 188493059 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 25
Št. prenosov: 2
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Improving the impregnability of Norway spruce wood by prior long-term immersion
Sekundarni povzetek: Spruce wood has a low natural durability and is not very susceptible to impregnation, which we tried to improve by soaking the wood in water for a long time. The spruce wood was collected in the Dolenjska region near Mokronog and soaked in water for 1, 2 and 4 weeks immediately after felling. When the wood was air-dried, we started the experiments. We tested whether soaking the wood improved its impregnability and whether its mechanical properties and chemical structure changed. We carried out mechanical tests (three-point bending and compressive strength), a test of resistance to fungal attack, the contact angle of water on the wood, short- and long-term water and vapour absorption, and wet absorption of biocides using a vacuum method, and we determined the degree of aspiration of pits using scanning electron microscopy (SEM). After 4 weeks of soaking in water, spruce wood increases the wet absorption of biocides and resistance to fungal attack, the wood has a higher compressive strength and fewer aspirated pits. The bending strength of the wood decreases and the hydrophobicity remains the same compared to the control samples. By soaking spruce wood in water for 4 weeks we improve the impregnation properties of the wood, which is what we wanted to achieve. However, the mechanical properties also change, in particular the bending strength is lower and the wood is no longer hydrophobic. If we want to find out whether the bending strength and hydrophobicity also improve, we would have to carry out tests with wood that has been in water for even longer.
Sekundarne ključne besede: impregnation of spruce wood;immersion in water;wood fungi;humidification;mechanical properties;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za lesarstvo
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (VIII, 51 str.))
ID: 23118398