diplomsko delo
Veronika Kos (Avtor), Jan Reščič (Mentor), Marko Lesica (Mentor)

Povzetek

V tej diplomski nalogi smo s pomočjo anketiranja pridelovalcev pregledali, na kakšen način se prideluje grozdje in vino pri sortah Vitis Vinifera L. 'Zelen' in 'Pinela' v zgornji Vipavski dolini. Pomembno je, da razumemo, da ti dve sorti rasteta na flišni podlagi in pod submediteranskim podnebjem. Ampelografski opis nam razloži, kako ti dve sorti ločimo od ostalih. V nadaljevanju smo s pomočjo anketiranja pridelovalcev teh dveh sort dobili vpogled v način pridelave grozdja, tipe rezi, uporabo ukrepa razlistanja in ugotovili, da je večina vinogradov obrnjenih na vzhod ali zahod. V povprečju dosega mošt/grozdje sorte 'Zelen' višji pH kot sorta 'Pinela', kar tudi vzporedno pojasni, da ima 'Zelen' nižje kisline. Količina pridelanega grozdja se vsako leto povečuje, v grafu lahko vidimo enakomerno rast pri sorti 'Zelen', nekoliko manj enakomerno pa pri sorti 'Pinela', kar je posledica zunanjih dejavnikov. Iz ankete je razvidno, da se tako pri maceraciji kot tudi pri skladiščenju največkrat uporabljajo posode iz nerjavečega jekla, nekateri pa uporabljajo tudi lesene sode.

Ključne besede

diplomske naloge;pinela;zelen;Vipavska dolina;pridelava;vino;grozdje;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Založnik: [V. Kos]
UDK: 634.8+663.2
COBISS: 189761283 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 64
Št. prenosov: 0
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Review of viticulture and winemaking of vine varieties (Vitis vinifera L.) 'Pinela' and 'Zelen' in Vipava Valley
Sekundarni povzetek: In the thesis, we conducted surveys among winemakers to examine the methods of grape and wine production for the Vitis Vinifera L. 'Zelen' and 'Pinela' varieties in the upper Vipava Valley. It is important to understand that these two varieties grow in flysch basis and in the sub mediterranean climate. Ampelographic description helps us distinguish these two varieties from others. Furthermore, through surveys of growers of these two varieties, we gained insights into the grape cultivation methods, pruning techniques, the use of leaf removal practices, and found out that the majority of vineyards are oriented east or west. On average, the 'Zelen' variety has a higher pH in the must/grapes compared to the 'Pinela' variety, which also explains the lower acidity of 'Zelen'. The quantity of harvested grapes increases each year; the graph shows a steady growth in the 'Zelen' variety and somewhat less steady in the 'Pinela' variety, attributed to external factors. The survey reveals that with both, maceration and storage, stainless steel containers are mostly used, while some also use wooden barrels.
Sekundarne ključne besede: Pinela;Zelen;Vipava Valley;wine production (winemaking);wine;grapes;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Novi Gorici, Fak. za vinogradništvo in vinarstvo
Strani: IX, 33, 4 str.
ID: 23195665