diplomsko delo
Eva Prosen (Avtor), Robert Veberič (Recenzent), Helena Šircelj (Mentor)

Povzetek

Med najpogostejše povzročitelje bolezni sodijo bakterije, virusi in glive. Proti bakterijam se najpogosteje spopadamo z antibiotiki. Zaradi preobsežne in neprimerne uporabe, pa so se začele bakterije prilagajati in razvijati odpornost. Proti nekaterim okužbam, ki jih povzročajo mikroorganizmi sploh še ni razvitih zdravil ali preventivnih sredstev za preprečevanje okužb. Zaradi teh težav se vedno bolj povečuje povpraševanje po alternativnih protimikrobnih sredstvih, ki so bolj učinkovita in hkrati manj strupena za ljudi. Pri tem imajo velik potencial naravne bioaktivne spojine, ki jih sintetizirajo različni organizmi, med drugimi tudi rastline. Na vsebnost kemijskih spojin s protimikrobni učinki v rastlinah vplivajo biotski in abiotski dejavniki. Najpogostejše spojine, ki imajo potencialne protimikrobne učinke v rastlinah so polifenolne spojine, alkaloidi, terpeni in nekatere žveplo vsebujoče spojine. Te spojine lahko proti mikrobom delujejo same, lahko delujejo sinergistično v kombinaciji z drugimi rastlinskimi spojinami ali pa z že obstoječimi antibiotiki. Mikroorganizmi povzročajo tudi kvarjenje hrane, zato so učinki bioaktivnih rastlinskih spojin pomembni tudi v živilstvu. Rastlinske bioaktivne snovi so uporabne tudi kot konzervansi v hrani ali kot užitni filmi. Pri tem imajo največji potencial predvsem nekatere začimbe in zelišča.

Ključne besede

užitne rastline;protimikrobno delovanje;polifenoli;terpeni;alkaloidi;konzervansi;užitni filmi;antibiotiki;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [E. Prosen]
UDK: 633.88(043.2)
COBISS: 208803331 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 26
Št. prenosov: 4
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Edible plants with antimicrobial effects
Sekundarni povzetek: The most common causes of infections include bacteria, viruses, and fungi. We most often combat bacteria with antibiotics. However, due to excessive and improper use, bacteria have begun to adapt and develop resistance. For some infections caused by microorganisms, there are still no developed treatments or preventive measures to prevent infections. Because of these challenges, there is a growing demand for alternative antimicrobial agents that are more effective and at the same time less toxic to humans. In this regard, natural bioactive compounds synthesized by various organisms, including plants, have great potential. The content of chemical compounds with antimicrobial effects in plants is influenced by biotic and abiotic factors. The most common compounds with potential antimicrobial effects in plants are polyphenolic compounds, alkaloids, terpenes, and some sulfur-containing compounds. These compounds can act against microbes on their own, synergistically in combination with other plant compounds, or with existing antibiotics. Microorganisms also cause food spoilage, so the effects of bioactive plant compounds are also important in the food industry. Plant bioactive compounds are also useful as preservatives in food or as edible films. Spices and herbs, in particular, have the greatest potential in this regard.
Sekundarne ključne besede: edible plants;antimicrobial activity;polyphenols;terpenes;alkaloids;preservatives;edible films;antibiotics;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za agronomijo
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (VI,17 str., [3] str. pril.))
ID: 25124184
Priporočena dela:
, ǂa ǂfield study and an ethnobotanical literature review
, diplomska naloga višjega strokovnega izobraževanja