diplomsko delo
Ana Kodele (Avtor), Tatjana Košmerl (Recenzent), Valentina Usenik (Recenzent), Denis Rusjan (Mentor)

Povzetek

V Budanjah smo v lastnem vinogradu leta 2021 izvedli poskus z dvema obravnavanjema, in sicer kontrola (K) ter dvojno namensko zorenje grozdja (DMR). Želeli smo ugotoviti, kakšen vpliv ima DMR na kakovost grozdja in vina avtohtone vipavske sorte 'Pinela' (Vitis vinifera L.). S poskusom smo začeli 26. 8. 2021, ko smo opravili prvo vzorčenje grozdnih jagod za merjenje parametrov zorenja. V želeni tehnološki zrelosti grozdja smo 8. 9. 2021 izvedli DMR tako, da smo rodne rozge prerezali in pustili grozde z jagodami veneti na trti. Poskus z DMR smo izvedli na približno 200 trtah. Glede na izmerjene parametre smo 7. 9. 2021 izvedli trgatev K in nato 15. 9. 2021 še trgatev DMR. Grozdju smo izmerili maso 100 jagod, vsebnost skupnih sladkorjev, vsebnost skupnih kislin in pH. Masa 100 jagod je bila večja pri K (233 g) kot pri DMR (225 g).Vsebnost skupnih sladkorjev pri DMR (23,5 °Brix) je bila za 3,3 °Brix večja kot pri K (20,2 °Brix). Nekoliko večje so bile tudi vsebnosti skupnih kislin pri DMR (11,7 g/l) od K (10,3 g/l) in višji pH pri DMR (3,35) od K (3,17). Vinu smo izmerili alkohol, ostanek reducirajočih sladkorjev, vsebnost skupnih kislin in pH. Vino, pridelano iz grozdja DMR, je imelo večjo vsebnost alkohola (13,9 vol. %) kot vino K (10,1 vol. %). Ostanek reducirajočih sladkorjev je bil v vinu DMR (1,1 g/l) nižji, kot pri K (3,4 g/l). Nekoliko večje so bile tudi vsebnosti skupnih kislin pri DMR (8,2 g/l) od K (6,7 g/l) in višji pH pri DMR (3,45) od K (3,27). Glede na pridobljene rezultate sklepamo, da ukrep DMR pozitivno vpliva na kakovost grozdja in vina pinela, vendar bi za natančnejše rezultate morali poskus izvesti večkrat in v večjem obsegu.

Ključne besede

vinogradništvo;dvojno namensko zorenje;kakovost;grozdje;vino;pinela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [A. Kodele]
UDK: 634.8(043.2)
COBISS: 219282947 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 46
Št. prenosov: 7
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Impact of double reasoned maturing on grape and wine quality of grapevine (Vitis vinifera L.) 'Pinela' variety
Sekundarni povzetek: In Budanje, we conducted a trial in our own vineyard in 2021 with two treatments: control (C) and double maturation reasonable (DMR). We aimed to determine the impact of DMR on the quality of the grapes and wine of the indigenous Vipava variety ‘Pinela’ (Vitis vinifera L.). We started the experiment on August 26th 2021, when we carried out the first sampling of grape berries to measure the ripening parameters. On the expected technological maturity of the grapes, on September 8th 2021, we performed DMR by cutting the fruiting canes and leaving the clusters with berries to wither on the vine. The DMR experiment was conducted on approximately 200 vines. Based on the measured parameters, we decided to harvest the control on 7th September and the DMR on 15th September 2021. We weighted the mass of 100 berries and measured the total sugar content, pH, and total acid content of the grapes. The mass of 100 berries was greater in C (233 g) than in DMR (225 g). The total sugar content in DMR grape (23,5 °Brix) was 3,3 °Brix higher than in C grape (20,2 °Brix). The total acid content in DMR (11,7 g/l) was slightly higher compared to C (10,3 g/l) and the pH was higher in DMR (3.35) than in C (3,17). We measured the alcohol content, residual reducing sugars, total acid content and pH in the vine. Wine produced from DMR grapes had a higher alcohol content (13,9 vol. %) than the wine from C (10,1 vol. %) The residual reducing sugars were lower in DMR wine (1,1 g/l) compared to C (3,4 g/l). The total acid content was also higher in DMR (8,2 g/l) than in C (6,7 g/l) and the pH was higher in DMR (3,45) compared to C (3,27). Based on the obtained results, we could say that the DMR treatment positively affects the quality of grapes and wine pinela, but for more precise results, the experiment should be conducted multiple times on a larger scale.
Sekundarne ključne besede: viticulture;double reasoned maturing;quality;grape;wine;pinela;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za agronomijo
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (IX, 22 str., [2] str. pril.))
ID: 25497001