karnivorstvo vs. vegetarijanstvo
Jelena Aleksić (Avtor)

Povzetek

Besedilo je poskus pregleda temeljnih teoretskih pristopov pri preučevanju hrane in hranjenja. V jedrnem delu znotraj postrukturalistične paradigme poda interpretacijo povezave med telesnostjo, subjektivnostjo in diskurzom glede na simbolne pomene in kulturne konotacije hrane. S sklepno analizo besedila (uvodnikov v kuharske knjige) je nakazan primer diskurzivno podloženega preučevanja vegetarijanstva in karnivorstva kot temeljnih prehranskih oziroma kulturnih obrazcev. Ta se skozi zgodovino in v praksi ne izključujeta, temveč sta mestoma komplementarna, drugod pa opozicijska, predvsem kadar eden izmed njiju nastopa kot družbeno gibanje.

Ključne besede

sociologija prehrane;ideologija;človekovo telo;subjektivnost;Sociologija prehrane;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija: UL FDV - Fakulteta za družbene vede
UDK: 316:612.39
COBISS: 20492637 Povezava se bo odprla v novem oknu
ISSN: 0040-3598
Matična publikacija: Teorija in praksa
Št. ogledov: 1341
Št. prenosov: 249
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Neznan jezik
Sekundarni naslov: Ideology of food
Sekundarni povzetek: The text represents a review of fundamental theoretical approaches within the framework of food studies. In the focal part, in terms of the poststructuralistic paradigm, it presents an interpretation of the interconnection of embodiment, subjectivity and discourse with special attention to symbolic meanings and cultural connotations. The closing text analysis points out an example of discoursively determined examination of vegetarianism and carnivority as two basic food or cultural schemes. Throughout history and in praxis the two do not exclude themselves, but are sometimes complementary and sometimes oppositional, especially when one of them plays the role of a social oppositional movement.
Sekundarne ključne besede: sociology of nutrition;ideology;human body;subjectivity;
Vrsta dela (COBISS): Delo ni kategorizirano
Strani: str. 307-327
Letnik: ǂLet. ǂ38
Zvezek: ǂšt. ǂ2
Čas izdaje: mar.-apr. 2001
Ključne besede (UDK): social sciences;družbene vede;sociology;sociologija;applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;medical sciences;medicina;physiology;human and comparative physiology;fiziologija;fiziologija človeka in primerjalna fiziologija;alimentation;eating;digestion;nutrition;prehranjevanje;hranjenje;prebava;nutracija;
ID: 36535
Priporočena dela:
, karnivorstvo vs. vegetarijanstvo
, primer ptičja gripa