Vlado Kotnik (Avtor)

Povzetek

Prispevek govori o telesu, identiteti, spominu ter subjektiviteti kot socialnih produktih hrane in predstavlja neobičajno dilemo, kako misliti hranokot fenomen antropologije vsakdanjega življenja in antropologije lastnega sveta. Zdi se, da je hrana močno povezana z družbenim življenjem vsakega posameznika in pomembno zaznamuje skozi geste hranjenja in prehranjevanja človeka, njegovo mentaliteto in identiteto. Osnovni namen proučevanja je pogledati v samo strukturo simbolnih pomenov in družbenih učinkov hrane in hranjenja, ki jih imata na konkretne in partikularne subjekte. Hrana determinira vsakdan, kreira človekovo telo, transmitira spomin, konstruira mentaliteto in subjektiviteto. Raziskovanje temelji na analizi in interpretaciji pridobljenega empiričnega gradiva, ki je podprto z določenimi teoretskimi koncepti (Deborah Lupton, Claude Lévi-Straussa, Marcela Maussa, Anne Freud, Michela Foucaulta in drugih).

Ključne besede

človekovo telo;hrana;identiteta;vsakdanje življenje;Hrana;Antropologija hrane;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija: UL FDV - Fakulteta za družbene vede
UDK: 316.6
COBISS: 20845917 Povezava se bo odprla v novem oknu
ISSN: 0040-3598
Matična publikacija: Teorija in praksa
Št. ogledov: 950
Št. prenosov: 257
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Embodiment of the self and idetity building through remebering the food
Sekundarni povzetek: The article deals with the body, identity, memory and subjectivity as social products of food. It presents an unusual dilemma how to think food as a phenomenon of anthropology of everyday life and anthropology of one's own world. It seems that the food is strongly connected to the social life of every individual and importantly defines a human being, his/her mentality and identity through eating. A basic aim is to look at the very structure of symbolic meanings and social effects of food and eating on the concrete and particular subjects. Food determines everyday life; it creates human body, transmits memory, and constitutes mentality and subjectivity. The article consists of analysis and interpretation of the gathered empirical materials, supported by selected theoretical concepts (Deborah Lupton, Claude Lévi-Strauss, Marcel Mauss, Anna Freud, Michel Foucault and others).
Sekundarne ključne besede: human body;food;identity;everyday life;
Vrsta dela (COBISS): Delo ni kategorizirano
Strani: str. 861-880
Letnik: ǂLetn. ǂ38
Zvezek: ǂšt. ǂ5
Čas izdaje: 2001
Ključne besede (UDK): social sciences;družbene vede;sociology;sociologija;social psychology;socialna psihologija;
ID: 36590
Priporočena dela:
, diplomsko delo
, vpletenost v internetna seksualna razmerja
, diplomsko delo