diplomsko delo - visokošolski strokovni študij
Anita Ofentavšek (Avtor), Dušan Jurc (Mentor)

Povzetek

V nalogi so raziskovane vrste užitnih in pogojno užitnih gliv v gozdnogospodarski enoti Žužemberk. Namen naloge je bil ugotoviti njihovo pestrost, čas rasti in lokacijo pojavljanja na obravnavanem obmocju ter določiti (spoznati) habitat rasti in način prehranjevanja gliv. Nabrane užitne in pogojno užitne glive, so bile določene s pomočjo gobarskih priročnikov. Primerki so bili posušeni na 30 °C in shranjeni v mikološki zbirki Gozdarskega inštituta Slovenije. Podatki o njihovih lokacijah in času rasti so bili vneseni v podatkovno zbirko Boletus informaticus. Nabranih in določenih je bilo 43 različnih užitnih ali pogojno užitnih vrst gliv. Od nabranih vrst so bile 4 glive iz debla Ascomycota (zaprtotrosnice), kar 39 gliv pa je iz debla Basidiomycota (prostotrosnice).

Ključne besede

užitne glive;pestrost gliv;Žužemberk;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Izvor: Ljubljana
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL - Univerza v Ljubljani
Založnik: [A. Ofentavšek]
UDK: 630*17(497.4 Žužemberk)(043.2)=163.6
COBISS: 2379942 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1422
Št. prenosov: 221
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Neznan jezik
Sekundarni naslov: Edible fungi in the administrative forestry unit Žužemberk
Sekundarni povzetek: In this diploma thesis varieties of edible and conditionally edible fungi in the administrative forestry unit Žužemberk were researched. The goal of thesiswas to establish their diversity, time and location of growth in the area, to define (recognize) their growth habitat and their nutrition needs. Collected fungi were determined with the use of fungi reference books. Sampleswere dried at 30°C and are stored in the mycology collection of the Slovenian forestry institute. Data about the sample locations and growth time are stored in the Boletus informaticus data base. 43 different edible or conditionally edible fungi were picked, 4 belonged to the Ascomycotina subdivision and 39 to the Basidiomycotina subdivision.
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire
Strani: VIII, 57 str.
Ključne besede (UDK): applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;agriculture and related sciences and techniques;forestry;farming;wildlife exploitation;kmetijstvo ter sorodne vede in tehnologije;forestry;gozdarstvo;factors of the environment;forest biology;okoljski dejavniki;biologija gozda;
ID: 54708
Priporočena dela:
, diplomsko delo - visokošolski strokovni študij
, diplomsko delo - visokošolski strokovni študij - 1. stopnja
, diplomsko delo - univerzitetni študij
, diplomsko delo - univerzitetni študij - 1. stopnja