diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Elma Mamić (Avtor), Irena Ban (Mentor), Matjaž Kristl (Komentor)

Povzetek

Z metodami DSC in TGA smo preučevali termične lastnosti paracetamola (PCM) in polietilen glikola (PEG) različnih molskih mas ter njihovih različnih mešanic. Spremljali smo spremembe talilnega pika PCM enostavnih fizikalnih mešanic glede na čisto učinkovino, pripravljenih z mehanskim mešanjem v ahatni tarilnici in pripravljenih na način, da smo stalili mešanice na vodni kopeli, ohladili in posneli na DSC. Primerjali smo vpliv različnih tehnik priprave mešanic na obliko DSC krivulje. Prav tako smo preučevali vpliv hitrosti gretja pri DSC meritvah na temperaturo talilnih pikov PEG. Meritve so bile narejene v atmosferi zraka. Ugotovili smo, da so interakcije med učinkovino in PEG odvisne od sestave mešanic, molske mase PEG in načina priprave mešanic. Prav tako smo spremljali kristaličnost PCM po prvem in drugem segrevanju mešanic.

Ključne besede

termična analiza;diferenčna dinamična kalorimetrija;DSC;termogravimetrična analiza;TGA;polietilen glikol;PEG;paracetamol;PCM;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [E. Mamić]
UDK: 543.572/.573(043.2)
COBISS: 19124246 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 2005
Št. prenosov: 185
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: STUDYING PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF ACTIVE SUBSTANCES WITH THERMO ANALYSING TECHNIQUES
Sekundarni povzetek: We have studied thermal properties of paracetamol and polyethylene glycol (PEG) of different molecular masses and various mixtures of them by DSC and TGA analysis. We were observing changes in the PCM melting curve of simple physical mixtures according to the pure active substance. We prepared the mixtures in the agate mortar and then we melted the mixtures on a water bath. The mixtures were cooled down in air and then analysed with DSC. We compared the influence of two different techniques of mixture preparation on the shape of DSC curve. We have also studied the influence of heating rate on the DSC curves and the melting peaks of PEG. Measurements were made in an air atmosphere. We have found out that the interactions between the active ingredient and the PEG depend on the composition of the mixtures, the molecular weight of the PEG and the method of mixing. We have also observed the crystalline structure of PCM after the first and after the second heating of the mixtures.
Sekundarne ključne besede: thermal analysis;differential scanning calorimetry;DSC;thermogravimetric analysis;TGA;polyethylene glycol;PEG;paracetamol;PCM;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: VIII, 36 str.
ID: 8901649