diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Nuša Škerlak (Avtor), Anita Kovač Kralj (Mentor), Irena Ban (Komentor), Anita Gumilar (Komentor)

Povzetek

V okviru diplomskega dela smo za podjetje Mlinopek naredili raziskavo, kako različni lokaciji tal rasti vplivata na kvaliteto pšenice, in določili najboljšo sorto pšenice. Glavno merilo za določitev najboljšega razreda in sorte so čim višje vsebnosti beljakovin, sedimentacije ter števila padanja. Raziskave so potekale v laboratoriju Mlinopek v času žetve. V prvem delu smo petim različnim sortam pšenice na dveh različnih pridelovalnih tleh določili osnovne parametre in razred pšenice. Za primerjavo smo preučevali pšenico boljšega in slabšega razreda. V drugem delu smo vsem istim sortam pšenice na obeh pridelovalnih tleh določili s pomočjo farinograma specifične parametre. Na podlagi obojih rezultatov smo izdelali matematični model regresije med osnovnimi in specifičnimi parametri v odvisnosti od stabilnosti.

Ključne besede

pšenica;farinogrami;rodovitnost tal;moka;beljakovine;diplomske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [N. Škerlak]
UDK: [602.1:519.673]:633.11(043.2)
COBISS: 20370198 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 964
Št. prenosov: 108
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Mathematical model of analytical results in the food industry
Sekundarni povzetek: The aim of the thesis was to carry out a research for the Mlinopek company on how two different growth areas affect the quality of wheat and to determine the best variety. The main criteria for determining the best wheat quality and variety were the highest proportion of proteins, sedimentation value and falling number. The research was conducted in the Mlinopek laboratory at the time of harvest. In the first part, the basic parameters of five different wheat varieties from two different growth areas were established and their quality was also determined. For comparison, two different qualities of wheat were studied. In the second part, the specific parameters of all of the same wheat varieties from both growth areas were determined using the farinograph curve. On the basis of both results, a mathematical model of regression between the basic and specific parameters in relation to stability was created.
Sekundarne ključne besede: wheat;farinograph curve;soil fertility;flour;proteins;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: XV, 42 str.
ID: 9167817
Priporočena dela:
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje