diplomska naloga

Povzetek

Za določitev vsebnosti kumarina v živilih kot so začimbe, čaji, čokolada, žitna rezina in keksi, smo uporabili tekočinsko kromatografijo s tandemsko masno spektrometrijo (LC – MS/MS). Postopek priprave vzorca je bila ekstrakcija iz živil z mešanico topil etanola in vode. Rezultate vsebnosti kumarina smo ovrednotili s pomočjo umeritvenih krivulj standardnih raztopin kumarina in z metodo standardnega dodatka. Statistično smo jih ovrednotili glede na zahteve razvoja metode (določitev delovnega območja, linearnost, meja določljivosti (LOQ), ponovljivost, obnovljivost in točnost). Dobljene rezultate smo ovrednotili tudi glede na dovoljeno količino kumarina na pripravljen obrok. Ugotovili smo, da je vsebnost kumarina pod dovoljeno mejo pri vzorcih živil kot so čaji, čokolada, žitna rezina in keksi. Pri začimbi cimeta in začimbi za pripravo kuhanega vina je vsebnost kumarina na pripravljen obrok prav tako pod dovoljeno mejo. Pri preračunu izmerjenih koncentracij kumarina v začimbah iz cimeta na pripravljen obrok so bile dovoljene koncentracije presežene za pripravljeno začimbo medenjakov in oba jabolčna zavitka. Metoda določanja vsebnosti kumarina v živilih s tekočinsko kromatografijo in masno spektrometrijo je primerna in uporabna, saj je priprava vzorcev enostavna in hitra. Rezultati analiz so v merilnem območju od 2 mg/kg do 40 mg/kg natančni in pravilni.

Ključne besede

kumarin;cimet;tekočinska kromatografija;masna spektrometrija;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Izvor: Maribor
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [B. Vogrinčič]
UDK: 543.544.5(043.2)
COBISS: 13315606 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 3721
Št. prenosov: 430
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Determination of coumarin in food samples with liquid chromatography and mass spectrometry
Sekundarni povzetek: For determination of coumarin in food samples like tea, chocolate, biscuits etc. high resolution liquid chromatography coupled with mass spectrometry was used. Procedure of sample preparation is based on extraction from food samples with the mixture of ethanol and water. Results of coumarin content were evaluated using calibration curves and using standard addition method. Statistical evaluation was performed according to the demands of the analytical method (working range, linearity, limit of quantitation LOQ, repeatability, reproducibility and accuracy). The obtained results were also evaluated according to the permitted content of coumarin in daily meal. It was established that the content of coumarin was below the permitted limit in food samples like tea, chocolate and biscuits. Content of coumarin in flavour samples with cinnamon and in flavour for boiled wine was also below the permitted value. The concentrations of coumarin in cinnamon flavour exceeded the permitted value recalculated to the content in daily meal. The content was too high in honey cakes and in both samples of apple pie. Analytical method of determination of coumarin in food samples by LC – MS/MS is appropriate owing to simple and quick sample preparation. Results are precise and accurate in the range from 2 mg coumarin/kg sample to 40 mg coumarin /kg sample.
Sekundarne ključne besede: coumarin;cinnamon;liquid chromatography;mass spectrometry;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: XII, 60 f.
Ključne besede (UDK): mathematics;natural sciences;naravoslovne vede;matematika;chemistry;crystallography;mineralogy;kemija;analytical chemistry;analizna kemija;physicochemical methods of analysis (other than optical methods);
ID: 985846