diplomsko delo
Povzetek
V diplomskem delu opisujemo eksperimentalni postopek določanja vlage v talinah s sladkornimi analogi z uporabo »NIR« tehnologije. V prvi fazi raziskav smo pri predhodno določenih optimalnih procesnih pogojih izdelali taline sladkornih analogov pri različnih tlakih.
V drugi fazi raziskovalnega dela smo pri optimalnih laboratorijskih pogojih pri talinah, izdelanih pri različnih tlakih, določevali vsebnost vlage z NIR tehnologijo in Karl-Fischer-jevo metodo, katera je bila uporabljena kot referenčna metoda. S pridobljenimi rezultati smo izrisali umeritvene krivulje s pripadajočimi korelacijami za vsako posamezno talino. Ugotovili smo, da sladkorni analogi z uporabljenim Karl-Fischer-jevim reagentom ne dajejo natančnih rezultatov, kar je povzročilo nepravilne izpise umeritvenih krivulj s tehnologijo NIR. Za rutinsko procesno kontrolo pri proizvodnji talin sladkornih analogov ti izpisi umeritvenih krivulj niso uporabni.
Ključne besede
sladkorni analogi;taline;pastile;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2011 |
Izvor: |
Maribor |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Založnik: |
[B. Slana] |
UDK: |
543(043.2) |
COBISS: |
15591702
|
Št. ogledov: |
1705 |
Št. prenosov: |
237 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Determination of moisture in the sugar melts analogues using "NIR" technology |
Sekundarni povzetek: |
The thesis describes an experimental procedure for the determination of moisture in the sugar melts analogues using "NIR" technology. In the first phase, we at predetermined optimal process conditions produced melt sugar analogues at different pressures.
In the second phase of the research, work was under optimal laboratory conditions for melts produced at different pressures, setting moisture content with NIR technology and Karl-Fischer method which was used as the reference method. The results obtained, we drew a calibration curve with the corresponding correlations for each melt. We found that the sugar analogs used Karl Fischer reagent do not give useful results, what caused prints calibration curves with NIR technology, which for routine process control in the manufacture of sugar melts analogues are not useful. |
Sekundarne ključne besede: |
sugar analogues;humidity;NIR technology;Karl-Fischer method;troches; |
URN: |
URN:SI:UM: |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Strani: |
83 f. |
Ključne besede (UDK): |
mathematics;natural sciences;naravoslovne vede;matematika;chemistry;crystallography;mineralogy;kemija;analytical chemistry;analizna kemija; |
ID: |
990470 |