diplomsko delo
Tjaša Žohar (Author), Rajko Vidrih (Reviewer), Jasna Bertoncelj (Mentor)

Abstract

Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kakšen vpliv ima način shranjevanja na izbrane parametre matičnega mlečka. Dvanajst vzorcev slovenskega matičnega mlečka smo 6 mesecev skladiščili v hladilniku oz. zamrzovalniku in jim določili vsebnost vode, vsebnost beljakovin, kislost, vrednost pH in barvo; izvedli pa smo tudi kromogeno reakcijo. Vsi obravnavani parametri matičnega mlečka so ustrezali kriterijem kakovosti mednarodnega standarda ISO. Razlike med svežim in skladiščenim matičnim mlečkom so bile majhne (manj kot 10 %, v nekaterih primerih tudi manj kot 0,5 %). Vsebnost beljakovin in vrednost pH sta se med shranjevanjem zmanjšala; spremembe so bile večje pri matičnem mlečku, shranjenem v hladilniku, kot pri matičnem mlečku, shranjenem v zamrzovalniku. Kislost matičnega mlečka se je med shranjevanjem v zamrzovalniku povečala, medtem ko se je kislost matičnega mlečka, shranjenega v hladilniku, zmanjšala. Barva matičnega mlečka je med shranjevanjem postala temnejša. Spremembe barve so bile večje pri matičnem mlečku, shranjenem v hladilniku. Kromogena reakcija je pokazala, da se barva svežega matičnega mlečka razlikuje od barve matičnega mlečka, shranjenega na sobni temperaturi. Ta reakcija je uporabna za hitro oceno svežosti matičnega mlečka.

Keywords

matični mleček;skladiščenje;zmrzovanje;kemijska sestava;fizikalno-kemijske lastnosti;

Data

Language: Slovenian
Year of publishing:
Typology: 2.11 - Undergraduate Thesis
Organization: UL BF - Biotechnical Faculty
Publisher: T. Žohar]
UDC: 638.17:543.2/.9
COBISS: 4929400 Link will open in a new window
Views: 1323
Downloads: 496
Average score: 0 (0 votes)
Metadata: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Other data

Secondary language: English
Secondary title: ǂThe ǂinfluence of storage on some parameters of Royal jelly
Secondary abstract: The aim of this research was to determine the influence of storage on the selected parameters of royal jelly. Twelve samples of Slovenian royal jelly were stored for 6 months in the refrigerator or in the freezer and analysed on the contents of water and protein, acidity, pH value, colour and chromogenic reaction. All parameters of royal jelly corresponded to the quality criteria of the ISO international standards. The differences between fresh and stored royal jelly were small (less than 10 %, in some cases even less than 0.5 %). The protein content and the pH value decreased during storage; the changes were higher in the royal jelly stored in the refrigerator than in the royal jelly stored in the freezer. The acidity of royal jelly increased during storage in the freezer, while the acidity of the royal jelly stored in the refrigerator decreased. The colour of royal jelly became darker during storage. Changes in colour were higher in royal jelly stored in the refrigerator. Chromogenic reaction revealed that the colour of royal jelly stored at room temperature was different from that of fresh royal jelly. This reaction can thus be used for quick evaluation of royal jelly freshness.
Secondary keywords: royal jelly;storage;freezing;chemical composition;physicochemical properties;
Type (COBISS): Bachelor thesis/paper
Study programme: 0
Thesis comment: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Pages: IX, 23 f., [1] f. pril.
ID: 10944113