diplomsko delo
Tjaša Žohar (Avtor), Rajko Vidrih (Recenzent), Jasna Bertoncelj (Mentor)

Povzetek

Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kakšen vpliv ima način shranjevanja na izbrane parametre matičnega mlečka. Dvanajst vzorcev slovenskega matičnega mlečka smo 6 mesecev skladiščili v hladilniku oz. zamrzovalniku in jim določili vsebnost vode, vsebnost beljakovin, kislost, vrednost pH in barvo; izvedli pa smo tudi kromogeno reakcijo. Vsi obravnavani parametri matičnega mlečka so ustrezali kriterijem kakovosti mednarodnega standarda ISO. Razlike med svežim in skladiščenim matičnim mlečkom so bile majhne (manj kot 10 %, v nekaterih primerih tudi manj kot 0,5 %). Vsebnost beljakovin in vrednost pH sta se med shranjevanjem zmanjšala; spremembe so bile večje pri matičnem mlečku, shranjenem v hladilniku, kot pri matičnem mlečku, shranjenem v zamrzovalniku. Kislost matičnega mlečka se je med shranjevanjem v zamrzovalniku povečala, medtem ko se je kislost matičnega mlečka, shranjenega v hladilniku, zmanjšala. Barva matičnega mlečka je med shranjevanjem postala temnejša. Spremembe barve so bile večje pri matičnem mlečku, shranjenem v hladilniku. Kromogena reakcija je pokazala, da se barva svežega matičnega mlečka razlikuje od barve matičnega mlečka, shranjenega na sobni temperaturi. Ta reakcija je uporabna za hitro oceno svežosti matičnega mlečka.

Ključne besede

matični mleček;skladiščenje;zmrzovanje;kemijska sestava;fizikalno-kemijske lastnosti;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: T. Žohar]
UDK: 638.17:543.2/.9
COBISS: 4929400 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1323
Št. prenosov: 496
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: ǂThe ǂinfluence of storage on some parameters of Royal jelly
Sekundarni povzetek: The aim of this research was to determine the influence of storage on the selected parameters of royal jelly. Twelve samples of Slovenian royal jelly were stored for 6 months in the refrigerator or in the freezer and analysed on the contents of water and protein, acidity, pH value, colour and chromogenic reaction. All parameters of royal jelly corresponded to the quality criteria of the ISO international standards. The differences between fresh and stored royal jelly were small (less than 10 %, in some cases even less than 0.5 %). The protein content and the pH value decreased during storage; the changes were higher in the royal jelly stored in the refrigerator than in the royal jelly stored in the freezer. The acidity of royal jelly increased during storage in the freezer, while the acidity of the royal jelly stored in the refrigerator decreased. The colour of royal jelly became darker during storage. Changes in colour were higher in royal jelly stored in the refrigerator. Chromogenic reaction revealed that the colour of royal jelly stored at room temperature was different from that of fresh royal jelly. This reaction can thus be used for quick evaluation of royal jelly freshness.
Sekundarne ključne besede: royal jelly;storage;freezing;chemical composition;physicochemical properties;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Strani: IX, 23 f., [1] f. pril.
ID: 10944113