Dušan Krnel (Organizer), Dušan Krnel (Translator)

Abstract

Kako nastane med? Čebele uporabljajo nektar (medičino), ali izločke insektov, ki sesajo rastline za svojo hrano. Oboje vrst snovi čebele posesajo v svoje medene želodce. Kemijske spremembe potekajo že v čebelah na poti nazaj v čebelnjak. Encimi razkrojijo sladkor – saharozo v enostavne sladkorje, proces pa se nadaljuje v panjih, kjer čebele izločijo nastalo tekočino skupaj z encimi, ki jih prav tako izločijo. V zmesi so tudi antibakterijske substance, ki preprečujejo rast bakterij in gliv. Tekočino polnijo v satovje, kjer voda zaradi višje temperature in pretoka zraka (tega povzroča tudi kriljenje čebel), izhlapi. Celice v satovju nato zaprejo z vodoodpornim voskom.

Keywords

projekt Sustain;učna enota;priročnik;učenje z raziskovanjem;hrana;

Data

Language: Slovenian
Year of publishing:
Typology: 1.04 - Professional Article
Organization: UL PEF - Faculty of Education
Publisher: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta
UDC: 37.091.31
COBISS: 12240201 Link will open in a new window
ISSN: 1318-9670
Views: 450
Downloads: 104
Average score: 0 (0 votes)
Metadata: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Other data

Secondary language: Unknown
Secondary keywords: teaching;science education;pouk;naravoslovna vzgoja in izobraževanje;
File type: application/pdf
Type (COBISS): Article
Pages: str. 32-35
Volume: ǂLetn. ǂ23
Issue: ǂšt. ǂ1
Chronology: jesen 2018
ID: 10993418
Recommended works:
, no subtitle data available
, no subtitle data available
, no subtitle data available
, sadje in zelenjava