diplomsko delo
    	
    Povzetek
 
5-hidroksimetilfurfural (5-HMF) se v medu največkrat tvori preko sladkorjev, ki so prisotni v medu. Tvorba 5-HMF se pospeši s segrevanjem medu, pri predelavi, pridelavi ter z nepravilnim shranjevanjem. V diplomski nalogi sem določala vsebnost 5-HMF v različnih vzorcih medu, analizo pa sem izvajala na LC/MS instrumentu. Preverila sem ponovljivost, linearnost in točnost metode ter stabilnost raztopin standardov in vzorca.
Vsebnost 5-HMF sem najprej primerjala med vzorci medu iz različnih botaničnih vrst, nato v vzorcih kremnega medu z dodatki, na koncu pa sem v štirih botaničnih vrstah izbrala vzorce z najnižjo vsebnostjo. Kasneje sem vzorce tri dni segrevala na temperaturi 65 °C, zatem pa še dodatnih sedem dni in nato primerjala vsebnosti 5-HMF. 
Rezultati nakazujejo, da se 5-HMF v medu tvori pri povišani temperaturi in je tako lahko pokazatelj starosti medu ali neustreznega skladiščenja le-tega.
    Ključne besede
 
botanične vrste medu;5-hidroksimetilfurfural;koncentracija 5-HMF;LC/MS;HPLC;validacija analizne metode;diplomske naloge;
    Podatki
 
    
        
            | Jezik: | Slovenski jezik | 
        
        
            | Leto izida: | 2023 | 
            
        
        
            | Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo | 
            
        
            | Organizacija: | UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo | 
        
            | Založnik: | [K. Volovec] | 
   
        
            | UDK: | 543.544.5HPLC:638.16(043.2) | 
   
        
        
            | COBISS: | 147172611   | 
        
        
  
        
            | Št. ogledov: | 15 | 
        
        
            | Št. prenosov: | 4 | 
        
        
            | Ocena: | 0 (0 glasov) | 
        
            | Metapodatki: |                       | 
    
    
    Ostali podatki
 
    
        
            | Sekundarni jezik: | Angleški jezik | 
        
        
            | Sekundarni naslov: | Determination of 5-hydroxymethylfurfural in honey with high performance liquid chromatography | 
        
        
        
            | Sekundarni povzetek: | 5-hidroksimetilfurfural is mostly formed in honey through the sugars present in the honey. The formation of 5-HMF is accelerated by heating the honey, during processing, production and with improper storing. In my diploma thesis, I analyzed the content of 5-HMF in different samples of honey, I performed the analysis on LC/MS instrument. I checked not only repeatability, linearity and accuracy of the method but also the stability of the standards and the sample.
I first compared the 5-HMF content between honey samples from different botanical species, then in samples of creamed honey with additives, and in the end I chose samples from four botanical species with the lowest content. Later, I heated the samples at a temperature of 65°C for three days and later for additional seven days and than i compared the content.
The results indicate that 5-HMF in honey is formed at elevated temperature and thus may be an indicator of honey age or inadequate honey storage. | 
        
        
            | Sekundarne ključne besede: | botanical types of honey;5-HMF concentration;LC/MS;Med;Tekočinska kromatografija;Univerzitetna in visokošolska dela; | 
        
            
        
            | Vrsta dela (COBISS): | Diplomsko delo/naloga | 
        
        
            | Študijski program: | 1000374 | 
        
           
        
           
        
           
        
           
        
            | Komentar na gradivo: | Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, VSŠ Kemijska tehnologija | 
        
           
        
           
        
           
        
            | Strani: | 32 str. | 
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
          
        
          
        
          
        
         
        
         
        
        
            | ID: | 18423078 |