magistrsko delo
Maja Krek (Avtor), Blaž Cigić (Recenzent), Petra Terpinc (Mentor)

Povzetek

Številne študije na različnih rastlinah dokazujejo povečanje količine fenolnih snovi in antioksidativnega potenciala (AOP) med kaljenjem pod svetlobo različnih valovnih dolžin, zato je bil namen naše magistrske naloge preveriti, če enak trend velja tudi za kaljeno piro. Zrna smo v standardnih pogojih (20 °C, 99 % vlažnost) 96 ur kalili pod LED svetlobo in v temi. Po 48 in 96 urah smo kalčke ločili od zrn in s postopki ekstrakcije, hidrolize, ekstrakcije na trdni fazi in spektrofotometričnimi metodami določili vsebnost ekstraktibilnih in vezanih antioksidativnih spojin v neprečiščenih in prečiščenih vzorcih zrn in kalčkov. Ugotovili smo, da v kalčku prvih 96 ur kaljenja prevladujejo ekstraktibilni antioksidanti, v preostalem kaljenem zrnu pa vezani antioksidanti. V zrnu se je med kaljenjem povečala količina ekstraktibilnih fenolnih spojin, v kalčku pa vezanih. Spremembe so bile kvantitativno večje v kalčku v primerjavi z zrnom, kar potrjuje nastanek novih spojin. Rezultati med FC in ABTS metodo so primerljivi, vrednosti izmerjene z DPPH metodo pa so precej nižje. To pripisujemo slabši reaktivnosti prevladujoče ferulne kisline z DPPH radikali. Do sprememb v vsebnosti spojin z antioksidativnim delovanjem torej prihaja, vendar kaljenje pod izbranimi valovnimi dolžinami (470 in 520 nm) neznačilno vpliva tako na količino kot AOP ekstraktibilnih in vezanih fenolnih spojin kaljene pire.

Ključne besede

pira;Triticum aestivum subsp. spelta;kaljenje;svetloba;osvetljevanje;LED;antioksidanti;antioksidativni potencial;fenolne spojine;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [M. Krek]
UDK: 633.11:547.56:577.1
COBISS: 4937848 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1350
Št. prenosov: 459
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: ǂThe ǂinfluence of light of different wavelenghts on antioxidant potential of sprouted spelt
Sekundarni povzetek: Numerous studies in various plants prove the increase in the amount of phenolic compounds and antioxidant potential (AOP) during the germination under the light of different wavelengths. Therefore, the purpose of our master’s thesis was to verify whether the same trend applies to spelt. Under standard conditions (20 °C, 99 % humidity), grains were concurrently germinated under the LED light and in the dark for 96 hours. After 48 and 96 hours, the germs were separated from the grains and then through the procedures of extraction, hydrolysis, and solid phase extraction and through spectrophotometric methods the contents of free and bound antioxidant compounds in grain and germ samples were determined. The results showed that after 96 hours of germination free antioxidants were predominant in the germ, whereas bound antioxidants were predominant in the remaining grain. During germination, the amount of free phenolic compounds increased in the grain, while that of bounded phenolic compounds increased in the germ. The changes were quantitatively more considerable in germ compared to grain, which attests to the emergence of new compounds. The results of the FC and of the ABTS method are comparable, whereas the values measured using the DPPH method are significantly lower due to the lower reactivity of the prevalent ferulic acid with DPPH radicals. Undeniably, there are changes in the amount of antioxidant compounds during the germination; however, germinating under specific wavelengths (470 and 520 nm) has no significant effect on the quantity of free and bound phenolic compounds and their AOP.
Sekundarne ključne besede: spelt;Triticum aestivum subsp. spelta;sprouting;light;lighting;LED;antioxidants;antioxidant potential;phenolic compounds;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Strani: XI, 64 f., [4] f. pril.
ID: 10959165