magistrsko delo
Marija Angelova (Avtor), Jasna Bertoncelj (Recenzent), Helena Abramovič (Mentor)

Povzetek

Namen magistrske naloge je bil določiti vsebnost skupnih fenolnih spojin, skupnih flavonoidov ter posameznih skupin flavonoidov in ugotoviti antioksidativni potencial (AOP) cvetnega prahu osmukanca. Zanimal nas je vpliv shranjevanja in sušenja cvetnega prahu na preiskovane lastnosti. Izvlečke fenolnih spojin smo pripravili s solventno ekstrakcijo z uporabo 96 % oz. 60 % etanola. AOP smo določili z metodo lovljenja prostega radikala DPPH∙ in z metodo beljenja β-karotena, ki temelji na sposobnosti zaviranja lipidne oksidacije v emulziji. V svežem cvetnem prahu osmukancu, kjer smo izvedli ekstrakcijo s 96 % etanolom, smo določili vsebnost skupnih fenolnih spojin 6-13 mg galne kisline/g suhe snovi in vsebnost flavonoidov 5-13 mg rutina/g suhe snovi. Izvlečki, ki smo jih pridobili s 96 % etanolom, so vsebovali manj skupnih fenolnih spojin in več skupnih flavonoidov od izvlečkov, pridobljenih s 60 % etanolom. Med skladiščenjem svežega cvetnega prahu osmukanca v hladilniku, se vsebnost skupnih fenolnih spojin ne spremeni, zmanjša se vsebnost skupnih flavonoidov. Med sušenjem se zmanjša vsebnost skupnih fenolnih spojin, predvsem flavonoidov. Eden od vzorcev je pokazal AOP, primerljiv z AOP galne kisline, ostali vzorci so bili slabši lovilci DPPH∙. V emulziji izvlečki cvetnega prahu osmukanca, ki smo jih pripravili s 96 % etanolom, kažejo večjo učinkovitost od izvlečkov, pripravljenih s 60 % etanolom. Izvlečki so v emulziji pokazali učinkovitost, primerljivo s sintetičnim antioksidantom butiliranim hidroksitoluenom.

Ključne besede

cvetni prah osmukanec;antioksidanti;antioksidativni potencial;fenolne spojine;flavonoidi;flavoni;flavanoni;shranjevanje;sušenje;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [M. Angelova]
UDK: 638.178.2:66.094.3.097.8:547.56
COBISS: 4962168 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1978
Št. prenosov: 657
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Antioxidant potential of bee pollen
Sekundarni povzetek: The purpose of this graduation thesis was to determine total phenolic content, total flavonoid content and individual groups of flavonoids, and to determine the antioxidative potential (AOP) of bee pollen. The extracts of phenolic compounds were prepared by the solvent extraction with 96 % and 60 % ethanol. AOP was determined with the DPPH∙ radical scavenging method and the method of bleaching β-carotene which is based on the ability to inhibit lipid oxidation in the emulsion. In fresh bee pollen where extraction with 96 % ethanol was used we determined the total phenolic content of 6-13 mg gallic acid/g of dry matter and total flavonoid content of 5-13 of rutin/g of dry matter. The extracts obtained with 96 % ethanol, contained less total phenolic compounds and more total flavonoids than the extracts obtained with 60 % ethanol. During storage of bee pollen in the refrigerator, the content of phenolic compounds remained unchanged, the content of total flavonoids decreased. During drying the content of phenolic compounds decreased, especially flavonoids. One of the samples showed AOP, which was comparable to AOP of gallic acid, other samples showed lower DPPH∙ scavenging activity. Extracts prepared with 96 % ethanol were more efficient in emulsion than those prepared with 60 % ethanol. In emulsion the extracts showed efficacy comparable to the synthetic antioxidant butylated hydroxytoluene.
Sekundarne ključne besede: bee pollen;antioxidants;antioxidant potential;phenolic compounds;flavonoids;flavones;flavanones;storage;drying;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Strani: X, 65 f.
ID: 10975272