magistrsko delo
Tina Terbuc (Avtor), Tatjana Košmerl (Recenzent), Helena Abramovič (Mentor)

Povzetek

V okviru magistrskega dela smo določali vsebnost skupnih fenolnih spojin, skupnih flavonoidov, posameznih skupin flavonoidov in antioksidativni potencial (AOP) cvetnega prahu osmukanca. Zanimal nas je vpliv skladiščenja, toplotne obdelave in načina sušenja cvetnega prahu ter vpliv skladiščenja etanolnih izvlečkov cvetnega prahu na omenjene parametre. Vsebnost fenolnih spojin smo določili spektrofotometrično z uporabo Folin-Ciocalteu reagenta; v svežem cvetnem prahu, ki je bil zbran leta 2019, smo določili med 5,7 in 12,4 mg galne kisline/g suhe snovi. AOP smo določili z metodo lovljenja radikala DPPH• in O2•- ter ugotovili, da preiskovani cvetni prah vsebuje dobre lovilce omenjenih radikalov. Dveletno skladiščenje cvetnega prahu (zamrznjenega pri –18 °C in posušenega pri sobni temperaturi) ne vpliva na zmanjšanje vsebnosti fenolnih spojin, vpliva pa na zmanjšanje AOP med skladiščenjem zamrznjenega cvetnega prahu. Toplotna obdelava vpliva na spremembe v vsebnosti skupnih fenolnih spojin pri nekaterih režimih obdelave. Daljši čas toplotne obdelave vpliva na zmanjšanje vsebnosti skupnih flavonoidov. Liofilizacija ne vpliva na zmanjšanje vsebnosti skupnih fenolnih spojin, skupnih flavonoidov in AOP. Skladiščenje izvlečkov cvetnega prahu na svetlobi pri sobni temperaturi (tri mesece) vpliva na zmanjšanje vsebnosti skupnih fenolnih spojin pri večini izvlečkov. Skladiščenje izvlečkov cvetnega prahu v hladilniku (4 - 8 °C; tri mesece) pri večini izvlečkov ne vpliva na zmanjšanje vsebnosti skupnih fenolnih spojin.

Ključne besede

cvetni prah;osmukanec;fenolne spojine;antioksidativni potencial;toplotna obdelava;sušenje;skladiščenje;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [T. Terbuc]
UDK: 638.178.2:66.094.3.097.8:547.56
COBISS: 98757891 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 168
Št. prenosov: 27
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Effect of different treatments on antioxidant potential of bee pollen
Sekundarni povzetek: The aim of this thesis was to determine total phenolic and flavonoid content, content of flavonoid subgroups, and antioxidative potential (AOP) of bee pollen. We investigated the influence of storage, heat treatment, and drying method of bee pollen, and the influence of storing bee pollen ethanolic extracts on mentioned parameters. The total phenolic content was determined spectrophotometrically using Folin-Ciocalteu reagent; between 5.7 and 12.4 mg gallic acid/g dry matter was determined in fresh bee pollen, collected in year 2019. AOP was determined by the DPPH• and O2•- radical scavenging method and it was found that the investigated bee pollen contains good scavengers of these radicals. Two-year storage of bee pollen (frozen –18 °C and dried at room temperature) does not decrease total phenolic content, but it does decrease AOP of frozen bee pollen. Heat treatment affects the total phenolic content of bee pollen in some treatment regimes. Prolonged heat treatment has the effect of reducing total flavonoid content. Lyophilisation does not decrease the total phenolic content, total flavonoid content and AOP. Storing bee pollen extracts in light at room temperature for three months decreases total phenolic content in most of the extracts. Storing bee pollen extracts in a refrigerator (4 - 8 °C) for three months does not decrease the total phenolic content in most of the extracts.
Sekundarne ključne besede: bee pollen;phenolic compounds;antioxidative potential;heat treatment;drying;storage;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Strani: XII, 72 f.
ID: 14603070