diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Povzetek
Varna živila so pomemben faktor varnosti ljudi. Zanemarjanje resnosti te tematike se kaže s prisotnostjo nevarnih živil na trgu in z nastankom zdravstvenih problemov pri ljudeh, kar lahko vodi tudi do smrtnih izidov. Varnost živil je proces, ki se mora zagotoviti na vseh stopnjah rokovanja z njimi. To varnost ogroža veliko faktorjev, od mikrobnega do kemijskega onesnaževanja ali kontaminacije. Dobra zakonodaja in upoštevanje le-te ter učinkovit nadzorni sistem so ključni dejavniki za zagotavljanje varnosti živil. Po analizi ugotovimo, da nadzor v Sloveniji izvaja veliko institucij, ki redno preverjajo skladnost z zakonodajo na področju živil. Dober nadzor opravljajo tudi institucije na ravni Evropske unije, katere del je Slovenija. Po opravljenih različnih analizah sklepamo, da evropska živila izpolnjujejo visoke standarde varnosti živil, saj je v primerjavi z ostalim svetom na tem področju najmanj ugotovljenih bolezni, povzročenih z uživanjem nevarnih živil. Redno in nepristransko se podajajo mnenja o dodatkih v živilih. Določeno je, katere snovi se lahko uporabljajo z živili oziroma dodajajo v njih in v kakšnih količinah. Z rednimi inšpekcijskimi nadzori in preverjanjem živil se zagotavlja varnost ljudi na evropskem območju. Ugotovljene visoke standarde potrdimo tudi po primerjavi določenih snovi, ki vzbujajo skrb med ljudmi in jih ni dovoljeno dodajati živilom v Evropski uniji, a so dovoljene v Združenih državah Amerike.
Ključne besede
diplomske naloge;varnost;živila;zakonodaja;nadzor;zastrupitve;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2019 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UM FVV - Fakulteta za varnostne vede |
Založnik: |
[T. Pantner] |
UDK: |
614(043.2) |
COBISS: |
3783146
|
Št. ogledov: |
804 |
Št. prenosov: |
92 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
The view on food safety |
Sekundarni povzetek: |
Safe foods are an important factor in human safety. The neglect of the seriousness of this topic is manifested by the presence of dangerous foods on the market and the occurrence of health problems in humans, which can also lead to fatal outcomes. Food safety is a process that must be ensured at all stages of its handling. This safety is endangered by many factors: from microbial to chemical pollution or contamination. Good legislation and compliance and an effective control system are key factors in ensuring food safety. According to the analysis, we find that many institutions in Slovenia carry out regular checks on compliance with food law, the same as institutions on the level of the European Union which Slovenia is a part of. After various analyses, we conclude that European foods meet high standards of food safety, compared to the rest of the world because there are the least identified diseases caused by the consumption of dangerous foods. They regularly and impartially give opinions on food additives and determine which substances can be used or added to food and in what quantities. Regular inspections and food checks ensure the safety of people in the European area. The established high standards are also claimed by comparing certain substances that raise concern among humans, which are banned from being added to foods in the European Union but allowed in the United States. |
Sekundarne ključne besede: |
safety;food;legislation;control;poisoning; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Mariboru, Fak. za varnostne vede, Ljubljana |
Strani: |
VII, 47 str. |
ID: |
11264259 |