antioksidativni potencial in izotopska sestava
Povzetek
Antioksidativni potencial in izvor prehranskih dopolnil na osnovi alg sta slabo znana,
saj prehranska dopolnila nimajo stroge regulacije tako kot zdravila in živila. Z
določanjem antioksidativnega potenciala - AOP (metoda DPPH in Folin-Ciocalteu),
elementne sestave (XRF in ICP-MS) in izotopske sestave lahkih elementov (EAIRMS),
smo medsebojno ovrednotili posamezne vzorce prehranskih dopolnil na
osnovi Aphanizomenon flos-aquae - AFA, Spirulina sp., Chlorella sp. in rjavih alg.
AFA imajo 4,4 krat višji AOP v primerjavi s Chlorella sp. in 2,7 krat višji v
primerjavi s Spirulina sp., medtem ko imajo rjave alge zanemarljiv AOP. Vsebnosti
elementov v priporočenih odmerkih PD ne presegajo mejnih vrednosti za vnos
esencialnih elementov. Koncentracija toksičnih elementov (arzen, kadmij, živo
srebro in svinec) v vzorcih je nizka in posledično ne predstavlja tveganja za zdravje
potrošnikov. Nekateri vzorci imajo bistveno povišano vsebnost silicija, kar nakazuje
na dodatek nedeklariranega SiO2. S pomočjo statistične obdelave (analiza glavnih
komponent in analiza razvrščanja enot v skupine) rezultatov analiz, lahko potrdimo
enoten izvor AFA, ki naj bi bilo jezero Klamath. Havajsko S. pacifica je tudi možno
ločiti od ostalih vzorcev predvsem zaradi značilne elementne sestave. Zaradi
različnih izotopskih razmerij stabilnih elementov (C, N in S) v vzorcih Spirulina sp.
in Chlorella sp. predvidevamo, da proizvajalci uporabljajo hranila različnega izvora
in različne tehnike gojenja alg.
Ključne besede
prehrana;prehranska dopolnila;alge;Spirulina sp.;Chlorella sp.;klamatske alge;rjave alge;elementna sestava;izotopska sestava;antioksidativni potencial;fenolne spojine;analitske metode;DPPH;Folin-Ciocalteu;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2020 |
Tipologija: |
2.09 - Magistrsko delo |
Organizacija: |
UL BF - Biotehniška fakulteta |
Založnik: |
[J. Kejžar] |
UDK: |
582.232:641:665.939.35:543.51 |
COBISS: |
5180792
|
Št. ogledov: |
876 |
Št. prenosov: |
231 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Comparison of algae dietary supplements |
Sekundarni povzetek: |
Antioxidative potential and origin of algae based food supplements are relatively
unknown, as food supplements do not have strict regulation compared to food and
medicinal drugs. Our goal was to evaluate different samples of food supplements that
are based on Aphanizomenon flos-aquae – AFA, Spirulina sp., Chlorella sp. and
brown algae, by determining antioxidative potencial - AOP (methods DPPH and
Folin-Ciocalteu), elemental composition analysis (XRF and ICP-MS) and ratios of
stables isotopes of light elements (C, N and S; EA-IRMS method). AFA samples
have 4.4 higher AOP compared to Chlorella sp. and 2,7 higher compared to Spirulina
sp., while AOP in brown algae is negligible. Manufacturer's suggested doses of
samples do not exceed upper intake level of essencial elements. Concentrations of
toxic elements (arsenic, cadmium, mercury and lead) are low and do not represent
risk to consumer's health. Few samples have increased silicon content, which could
mean addition of undeclared additive SiO2. Statistical analysis (principal component
analysis and cluster analysis) has confirmed that AFA samples originate from the
same source, which is supposedly lake Klamath. Hawaiian S. pacifica can also be
differentiated from other samples, due to characteristic elemental composition.
Different isotopic ratios of stable elements (C, N and S) of Spirulina sp. and Chlorella
sp. samples are consequence of using different nutrient sources and algae growing
techniques. |
Sekundarne ključne besede: |
food;food supplements;algae;Spirulina sp.;Chlorella sp.;Klamath algae;kelp;elemental composition;isotopic composition;antioxidative potential;phenolic compounds;analytical methods;DPPH;Folin-Ciocalteu; |
Vrsta dela (COBISS): |
Magistrsko delo/naloga |
Študijski program: |
0 |
Konec prepovedi (OpenAIRE): |
1970-01-01 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo |
Strani: |
X, 53 f., [3] f. pril. |
ID: |
11498023 |