diplomsko delo
Maja Šubic (Avtor), Drago Kočar (Mentor)

Povzetek

Vino je alkoholna pijača, ki vsebuje raznolike v vodi topnih komponent. Eno skupino teh spojin predstavljajo organske kisline, ki pomembno vplivajo na organoleptične lastnosti, stabilnost in mikrobiološko aktivnost vina. Določanje organskih kislin je zelo pomembno pri pridelavi vina in nadzoru kakovosti. V diplomskem delu sem pregledala in predstavila metode, ki se uporabljajo za določevanje organskih kislin v vinu. V ta namen se uporabljajo predvsem instrumentalne tehnike, kot so plinska in tekočinska kromatografija, spektrofotometrija ter kapilarna elektroforeza. Te metode omogočajo hkratno separacijo in kvantifikacijo, medtem ko se za določanje celokupnih kislin uporablja klasična analitska tehnika, in sicer nevtralizacijska titracija. Med znanimi metodami je najbolj uporabna tekočinska kromatografija, saj združuje enostavno pripravo vzorca, nizke meje kvantifikacije in razmeroma kratke čase analize v primerjavi z ostalimi metodami.

Ključne besede

vino;organske kisline;analizne metode;nevtralizacijska titracija;spektrofotometrija;kromatografija;elektroforeza;diplomska dela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [M. Šubic]
UDK: 543.2/.9:663.2(043.2)
COBISS: 20994563 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 693
Št. prenosov: 195
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: An overview of the analytical methods to determine organic acids in wines
Sekundarni povzetek: Wine is an alcoholic beverage consisting of various water-soluble components. One group of these compounds are organic acids, which are responsible for the organoleptic properties, stability and microbial activity of wine. The determination of organic acids is of great importance in wine production and quality control. In the present work we review the current methods for the determination of organic acids in wine. The methods used are mostly instrumental, such as gas and liquid chromatography, spectrophotometry and capillary electrophoresis. While these methods allow separation and quantification, analytical techniques such as neutralisation titration are used to determine the total acidity of wine. Liquid chromatography is one of the most commonly used methods as it combines simple sample preparation, low levels of quantification and relatively short analysis times.
Sekundarne ključne besede: organic acids;wine;chromatography;electrophoresis;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 1000373
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, UNI Kemija
Strani: 28 str.
ID: 11870013