diplomsko delo
Lea Lukič (Avtor), Ana Slatnar (Mentor)

Povzetek

Poskus je bil izveden na laboratorijskem polju Biotehniške fakultete v Ljubljani, kjer smo od 22. oktobra 2018 do julija 2019 preizkušali možnost sajenja šalotke v jesenskem terminu. Do sedaj uveljavljen način spomladanskega sajenja šalotke je že kar nekaj zadnjih pomladi otežen zaradi ponavljajočih deževnih obdobij v spomladanskem terminu sajenja. Predhodni poskusi so pokazali, da je moč šalotko saditi tudi jeseni, vendar je potrebno preveriti katero okno je najbolj optimalno. V poskus smo vključili dve najbolj razširjeni sorti šalotke pri nas ('Red Sun' in 'Golden Gourmet'), ki smo ju sadili v treh različnih jesenskih terminih na prostem (22. oktober, 5. november in 19. november). Preživelost rastlin je bila med sortama precej različna, medtem, ko so razlike med termini sajenja manjše. Število cvetnih stebel je bilo glede na sorto in termin sajenja različno. Število razvitih čebulic na gnezdo se je med sortama in termini razlikovalo in je bilo večje pri sorti 'Golden Gourmet'. Večji pridelek smo dobili pri sorti 'Red Sun', kjer je največji pridelek znašal 32,1 t/ha. Pri sorti 'Golden Gourmet' je največji pridelek znašal 19,3 t/ha. Pri sorti 'Red Sun' je bil večji delež preživelih rastlin pri vseh terminih sajenja kot pri sorti 'Golden Gourmet', največji je bil tako (83 %) pri 3. terminu sajenja in tudi povprečno skupno število čebulic/parcelo (88,3 %) je bilo največje pri sorti 'Red Sun' v 2. terminu sajenja. Delež čebulic po velikostnih razredih je bil največji (53 %) v 3. terminu sajenja in v tretjem velikostnem razredu. Pri sorti 'Golden Gourmet' pa je bil največji delež (69 %) v 3. terminu sajenja in v velikostnem razredu 2, kjer imajo čebulčki premer od 3 do 5 cm.

Ključne besede

šalotka;sorte;Allium ascalonicum;čebulček;pridelava;pridelek;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [L. Lukič]
UDK: 635.263:631.526.32:631.53.04:631.559(043.2)
COBISS: 29901827 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 356
Št. prenosov: 73
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Impact of different autumn dates for planting shallot (Allium ascalonicum L.) on the quality and quantity of crop
Sekundarni povzetek: The experiment took place on the laboratory experimental field of Biotehnical Faculty in Ljubljana, where we tested the efficiency of shallots planting in autumn from October 2018 to July 2019. It turned out that the method of planting shallots in spring is not the most effective method for achieving quality yields due to the recurring heavy rainfall during this period. Previous experiments have shown that shallots can be planted in autumn, but as we did not know which is the most optimal planting window at that time of year, we decided to carry out further research. We included the use of two different types of shallots ('Red Sun' and 'Golden Gourmet') planted outdoors in three different autumn dates (on 22 October, 5 November and 19 November). Plant survival was quite different between variets, while differences between planting dates were smaller. The number of flower stalks varied depending on the variety and planting dates. The number of developed bulbs per nest varied between varieties and terms and was higher in the 'Golden Gourmet' variety. A much higher yiled was obtained with the 'Red Sun' cultivar (32.1 t/ha). The highest yield of the 'Golden Gourmet' shallot reached only 19.3 t/ha. In addition, it was shown that the 'Red Sun' shallot type had a higher proportion of surviving plants at all planting dates than the 'Golden Gourmet' variety, with the highest (83 %) at the 3rd planting date and also the average total number of bulbs/plot was highest in the 'Red Sun' variety in the 2nd planting term. The share of bulbs by size classes was the highest (53 %) in the 3rd planting term and third size class, in case of the 'Golden Gourmet' variety, there was (69 %) in the 3rd planting terms and in size class 2, which means that the bulbs have a minimum diameter of 3 cm and a maximum diameter of 5 cm.
Sekundarne ključne besede: shallot;species;bulb;production;yield;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za agronomijo
Strani: VIII, 26 f.
ID: 12042900