magistrsko delo
Povzetek
V poskusu, ki je potekal od oktobra 2019 do julija 2021, smo v dveh rastnih sezonah preučevali vpliv časa sajenja in sorte šalotke (Allium cepa var. aggregatum) na kakovost in količino pridelka. V vsaki rastni sezoni smo šalotko posadili v dveh terminih sajenja: jesenskem in spomladanskem, vsakič v štirih ponovitvah. V poskusu smo vključili štiri sorte: 'Jermor', 'Longor', 'Golden Gourmet' ter 'Red Sun'. Iz rezultatov raziskave smo ugotovili, da je bila povprečna preživelost čebulic statistično značilno večja v spomladanskem terminu sajenja ter v rastni sezoni 2020/2021. Statistično značilno več socvetij sta v povprečju imeli okrogli sorti šalotke ('Golden Gourmet' in 'Red Sun') v jesenskem terminu sajenja. V spomladanskem terminu sajenja pri nobeni sorti nismo imeli socvetja. Ugotovili smo, da je pridelek okroglih sort v spomladanskem terminu sajenja v povprečju statistično značilno večji v primerjavi z jesenskim terminom sajenja. Pri sorti 'Red Sun' je večji za 13,1 t/ha (42 %) pri sorti 'Golden Gourmet' pa za 25,1 t/ha (65 %). Povprečni pridelek podolgovatih sort je bil v rastni sezoni 2019/2020 večji v spomladanskem terminu sajenja, v naslednji rastni sezoni 2020/2021 pa je bil večji v jesenskem terminu sajenja. V povprečju obeh let pri podolgovatih sortah ni bilo statistično značilne razlike v količini pridelka med obema terminoma sajenja. Povprečna vsebnost suhe snovi je bila v obeh rastnih sezonah statistično neznačilno večja pri sorti 'Golden Gourmet' posajeni v jesenskem terminu sajenja. Povprečna vsebnost suhe snovi je bila pri sortah 'Jermor', 'Longor' in 'Red Sun' v rastni sezoni 2019/2020 statistično neznačilno večja v spomladanskem terminu, v naslednji rastni sezoni 2020/2021 pa je bila statistično neznačilno večja v jesenskem terminu sajenja. Vsebnost suhe snovi se je gibala 20,4 % pri sorti 'Golden Gourmet' posajeni spomladi 2021 do 27,0 % pri sorti 'Jermor' posajeni spomladi 2020.
Ključne besede
šalotka;Allium cepa var. aggregatum;kakovost pridelka;jesenski termin sajenja;spomladanski termin sajenja;dve rastni sezoni;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2022 |
Tipologija: |
2.09 - Magistrsko delo |
Organizacija: |
UL BF - Biotehniška fakulteta |
Založnik: |
[V. Skok] |
UDK: |
635.263:631.543:631.526.32:631.559(043.2) |
COBISS: |
103209475
|
Št. ogledov: |
129 |
Št. prenosov: |
14 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Influence of planting time and variety on quality and quantity of shallots (Allium cepa var. aggregatum G. Don) planted in two consecutive years |
Sekundarni povzetek: |
In an experiment conducted from October 2019 to July 2021 in two separate growing seasons, we studied whether the period of shallot (Allium cepa var. aggregatum) planting had an impact on the quality and quantity of four shallot cultivars. In each season, we planted four shallot cultivars ('Jermor', 'Longor', 'Golden Gourmet' and 'Red Sun'). We planted them in autumn and spring each time in four replicates. Shallots planted in the spring had a significantly higher survival share. Survival was also significantly higher in the 2020/2021 growing season. Round shallots ('Golden Gourmet' and 'Red Sun') had significantly more flower stems in autumn planting. The average yield of the round shallot varieties was significantly higher in the spring planting than in the fall planting. 'Red Sun' variety planted in spring had an average yield 13.1 t/ha higher than in fall planting and 'Golden Gourmet' variety had an average yield 25.1 t/ha higher in spring planting. The average yield of elongated French cultivars greater in the 2019/2020 season with spring planting, but in the next growing season, 2020/2021, the yield was greater with shallots planted in the autumn. There wasn't any significant difference between both planting periods on a two-year average. The cultivar 'Golden Gourmet' had non significantly higher dry matter content when planted in autumn. Dry matter content of the cultivars 'Jermor', 'Longor', and 'Red Sun' was non significantly greater in the 2019/2020 growing season when planted in spring, but in the next growing season, 2020/2021, dry matter content was non significantly greater when planted in autumn. Dry matter content ranged from 20.4% for 'Golden Gourmet' planted in spring 2021 to 27.0% for 'Jermor' planted in spring 2020. |
Sekundarne ključne besede: |
shallots;yield quality;autumn term;spring term;two growing seasons; |
Vrsta dela (COBISS): |
Magistrsko delo/naloga |
Študijski program: |
0 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za agronomijo |
Strani: |
VIII, 40 f., [3] f. pril. |
ID: |
14927365 |