diplomsko delo
Katarina Oblak (Avtor), Urša Golob (Mentor), Nataša Verk (Komentor)

Povzetek

Hrana predstavlja enega ključnih virov energije, brez katerega si ne moremo predstavljati življenja. Vendar pa je zaradi današnjega načina pridelave in ravnanja z njo, ogrožena tako njena blaginja, kot tudi blaginja družbe in okolja. Vzdolž prehranskih verig prihaja do ogromno nepravilnosti, ki zahtevajo takojšnje sistemske spremembe vseh členov v dobavni verigi. Zavedanje in poznavanje problematike pa je ključno za kakršnekoli spremembe. V naši raziskavi smo se zato osredotočili na potrošnike in njihovo percepcijo prehranskih dobavnih verig. Ugotovitve kvalitativne raziskave so jasno pokazali, da prehranska industrija ni predmet zanimanja splošne javnosti, posledično pa je opaziti precejšen manko v potrošnikovem znanju. Ustrezne institucije bi se zato morale posvetiti promociji družbeno odgovornih praks v vzdolž celotne verige.

Ključne besede

dobavne verige;prehranske dobavne verige;družbena odgovornost;potrošniki;znanje;Družbena odgovornost;Diplomska dela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL FDV - Fakulteta za družbene vede
Založnik: [K. Oblak]
UDK: 366:612.3(043.2)
COBISS: 74319363 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 213
Št. prenosov: 49
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Consumer knowledge of socially responsible issues along food supply chains
Sekundarni povzetek: Food is one of the most important sources of energy without which we cannot imagine life. However, the way it is grown and managed today threatens both its well-being and the well-being of society and the environment. There are huge irregularities along food supply chains that require immediate systemic changes at all links in the supply chain. Awareness and knowledge of the issues is critical to any changes. In our study, we therefore focused on consumers and their perceptions of food supply chains. The results of the qualitative survey clearly showed that the food industry is not of interest to the general public and therefore there is a significant knowledge gap among consumers. Relevant institutions should therefore focus on promoting socially responsible practices throughout the supply chain.
Sekundarne ključne besede: supply chain;food supply chain;socially responsibility;knowledge;Prehranska varnost;Food security;Potrošniki;Consumers;Vedenje potrošnikov;Consumer behavior;Social responsibility;Graduate theses;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Fak. za družbene vede
Strani: 114 str.
ID: 13116249