hrana in procesi medkulturnih izmenjav v večetnični soseski
Luka Zevnik (Avtor), Peter Stanković (Avtor)

Povzetek

Nove Fužine so najbolj razvpita soseska v Sloveniji: zaradi etnično mešane sestave prebivalstva, ki jo zaznamuje znaten delež priseljencev iz drugih bivših jugoslovanskih republik, so postale sinonim za Balkan v Sloveniji, s tem pa mesto, okoli katerega se zbira množica negativnih stereotipov. Na osnovi raziskave vzorcev prehranjevanja, predvsem kulinaričnih izbir pri kosilu, avtorja analizirata stopnjo resničnih razlik med tremi najštevilčnejšimi etničnimi skupinami v soseski (Slovenci, Srbi in Bošnjaki), predvsem pa ju zanima, ali soseska funkcionira kot zgolj tipično anonimno in kulturno fragmentirano spalno naselje ali pa je - nasprotno - bližina ljudi z različnih etničnih ozadij spodbudila intenzivnejše procese oblikovanja hibridnih kulturnih vzorcev zunaj parametrov tradicionalnih označevalcev etničnih skupin, ki jim prebivalci izvorno pripadajo. Rezultati raziskave so zaradi velike neodzivnosti raziskovane populacije sicer spoznavno omejeni, toda kolikor jih je vseeno mogoče jemati kot vsaj približen pokazatelj kulinaričnega razpoloženja v soseski, kažejo, da so kakršni koli intenzivnejši kulinarični, s tem pa verjetno tudi kulturni stiki skorajda v celoti odsotni. Tako med Slovenci kot priseljenci je sicer mogoče zaznati vključevanje jedi drugih skupnosti na jedilnike, vendar analiza kaže, da gre to pripisati drugim dejavnikom, ne sosedskim vplivom.

Ključne besede

Hrana;Kulinarika;Soseska;Etnični odnosi;Medkulturno komuniciranje;Ljubljana;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija: UL FDV - Fakulteta za družbene vede
Založnik: Fakulteta za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani
UDK: 641:316.7(497.4Ljubljana)
COBISS: 28021341 Povezava se bo odprla v novem oknu
ISSN: 0040-3598
Matična publikacija: Teorija in praksa
Št. ogledov: 668
Št. prenosov: 163
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Food cultures in Nove Fužine
Sekundarni povzetek: Nove Fužine is the most notorious neighbourhood in Slovenia: a suburb of Ljubljana with the highest proportion of first- and second-generation immigrants from the other former Yugoslavian socialist republics stands in Slovenia as the privileged signifier of Balkan-ness, and is consequently a place around which many negative stereotypes are constructed. Authors have conducted a survey with which they attempted to discern the real degree of cultural differences between the biggest three of the ethnic groups in the neighbourhood (Slovenes, Serbs and Bosniaks), primarily in terms of their culinary habits and choices - these were taken as indicator of more general cultural references. The results of the research have limited explanatory potentials due to an extremely low response rate among the inhabitants. However, taken as they are they show that while there are very few substantial differences between the ethnic communities in Nove Fužine, social distance between them remains substantial: any forms of cultural exchanges, at least as much as these could be inferred from eating habits, are in this multi-ethnic suburb almost completely absent. Immigrants from the other former Yugoslavian republics in several instances include various typically Slovene dishes on their menus and vice versa, but it appears that they do so because of other structural reasons and influences, not because of the possible cultural exchanges within their neighbourhood.
Sekundarne ključne besede: Food;Cookery;Neighbourhood;Ethnic relations;Intercultural communication;Ljubljana;
URN: URN:NBN:SI
Vrsta dela (COBISS): Delo ni kategorizirano
Strani: str. 552-574
Letnik: ǂLetn. ǂ45
Zvezek: ǂšt. ǂ5
Čas izdaje: sep.-okt. 2008
Ključne besede (UDK): applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;home economics;domestic science;housekeeping;gospodinjstvo;stanovanje;food;cooking;dishes;živila;kuhanje;jedi;social sciences;družbene vede;sociology;sociologija;sociology of culture;cultural context of social life;sociologija kulture;
ID: 1469665
Priporočena dela:
, hrana in procesi medkulturnih izmenjav v večetnični soseski
, Slow food v Sloveniji
, diplomsko delo