magistrsko delo
Povzetek
Na letni ravni v EU zavržemo 88 milijonov ton odpadne hrane. Z izgubami in
odpadno hrano so zavrženi tudi vsi viri potrebni za pridelavo, poleg negativnih
okoljskih vplivov pa odpadna hrana predstavlja velik finančni in družbeni
problem. Presežki in izgube nastajajo na vseh stopnjah verige, od primarne
proizvodnje do končnega potrošnika. Z namenom učinkovitega oblikovanja
ukrepov preprečevanja odpadne hrane so v tej nalogi na začetku sistematično
prikazani viri izgub in presežkov hrane glede na posamezen člen v verigi. Glede
na hierarhijo prednostnega ravnanja so v nadaljevanju prikazani možni ukrepi oz.
organizacijske možnosti preprečevanja odpadne hrane. V drugem delu magistrske
naloge je predstavljeno novo razvito orodje Kalkulator vplivov preprečene
odpadne hrane, katerega glavni namen je ozaveščanje in informiranje deležnikov
o koristih preprečevanja odpadne hrane. Kalkulator vplivov omogoča
kvantitativno vrednotenje okoljskih, finančnih in družbenih bremen odpadne
hrane in koristi njenega preprečevanja. Uporaba kalkulatorja je v nalogi prikazana
na dveh (obstoječih) primerih, na katerih ocenjujemo finančne, okoljske in
družbene koristi preprečevanja odpadne hrane na stopnji primarne pridelave
(pridelava krompirja) in trgovine (prodaja kruha). Razvoj orodja predstavlja enega
prvih korakov pri naslavljanju obravnavane problematike in hkrati izpostavlja
potencial pri njegovi nadaljnji širitvi.
Ključne besede
živila;odpadna hrana;verige preskrbe s hrano;izračuni;vplivi;kalkulator;proizvodnja;prodaja;krompir;kruh;magistrska dela;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2023 |
Tipologija: |
2.09 - Magistrsko delo |
Organizacija: |
UL BF - Biotehniška fakulteta |
Založnik: |
[N. Leben] |
UDK: |
641:664(043.2) |
COBISS: |
141188099
|
Št. ogledov: |
30 |
Št. prenosov: |
4 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Analysis of food losses and surpluses in selected food supply chain |
Sekundarni povzetek: |
In the EU, 88 million tonnes of food waste are thrown away every year. In addition
to the negative environmental impacts, food waste is a major financial and social
problem. Losses and surpluses occur at all stages of the chain, from primary
production to the final consumer. In order to effectively design food waste
prevention measures, this thesis starts by systematically mapping the sources of
food losses and surpluses according to each link in the chain. Based on the food
waste hierarchy possible measures or organisational options to prevent food waste
are presented in this thesis. In the second part of the MSc thesis, the newly
developed Food Waste Impact Calculator tool is presented, the main purpose of
which is to raise awareness and inform stakeholders about the benefits of food
waste prevention. The Impact Calculator allows for a quantitative evaluation of
the environmental, financial, and social burdens of food waste and the benefits of
its prevention. The use of the calculator is illustrated by two (existing) examples,
where the financial, environmental, and social benefits of food waste prevention
are assessed at the primary production (potato production) and retail (selling
bread). The development of the tool represents one of the first steps in addressing
the issue at hand, and at the same time highlights the potential for its further
extension. |
Sekundarne ključne besede: |
food waste;food supply chains;impact calculator;production;retail;potatoes;bread; |
Vrsta dela (COBISS): |
Magistrsko delo/naloga |
Študijski program: |
0 |
Konec prepovedi (OpenAIRE): |
1970-01-01 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za zootehniko, Magistrsko delo magistrskega študijskega programa 2. stopnje Ekonomika naravnih virov |
Strani: |
1 spletni vir (1 datoteka PDF (XI, 65 str., [48] str. pril.)) |
ID: |
17946836 |