diplomsko delo
Anja Orehar (Avtor), Aleš Kuhar (Recenzent), Ilja Gasan Osojnik Črnivec (Mentor)

Povzetek

Odpadna hrana in izgube hrane nastajajo v vseh členih verige preskrbe s hrano od primarne pridelave do potrošnika. To predstavlja stroškovni in družbeni problem ter vpliva na okolje. Vzroki, zaradi katerih odpadna hrana nastaja, so različni in so opisani v diplomskem delu skupaj z drugimi področji, kot so pristopi preučevanja vzrokov nastajanja, sestava odpadne hrane, ukrepi za zmanjšanje in načini ravnanja z izgubami hrane in odpadno hrano. Osredotočili smo se predvsem na člene pred končnim potrošnikom. Izvedli smo intervjuje z deležniki iz različnih sektorjev, ki smo jih vprašali o vzrokih, izzivih, stroških in podpornem okolju, vezanem na odpadno hrano ter o doniranju hrane. S pomočjo odgovorov smo predstavili glavne vzroke za nastajanje odpadne hrane ter druge ugotovitve, povezane s to tematiko, specifično za vsak člen. Podajamo tudi ustrezne ukrepe, ki bi pripomogli k zmanjšanju oziroma preprečevanju nastajanja odpadne hrane.

Ključne besede

odpadna hrana;prehranska veriga;izgube hrane;zavržena hrana;donirana hrana;vzroki;ukrepi;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [A. Orehar]
UDK: 628.4.032:641.1
COBISS: 200480003 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 60
Št. prenosov: 9
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Identifying the causes of food waste occurrence in the food supply chain
Sekundarni povzetek: Food waste and losses occur at every stage of the food supply chain, from primary production to the consumer. This presents both economic and social challenges and has environmental impacts. The causes of food waste are diverse and are detailed in the thesis, along with other areas, such as approaches to studying the causes, the composition of food waste, measures for reduction, and methods for managing food losses and waste. Our focus has primarily been on the stages before reaching the final consumer. We conducted interviews with stakeholders from various sectors, questioning them about the causes, challenges, costs, and the supportive environment related to food waste, as well as food donation. Based on the responses, we presented the main causes of food waste generation and other findings related to this issue specific to each stage. Additionally, we propose relevant measures that could contribute to reducing or preventing food waste.
Sekundarne ključne besede: food waste;food supply chain;food losses;food leftovers;donated food;causes;measures;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (IX, 45 str.,[17] f. pril.))
ID: 24512073
Priporočena dela:
, diplomska naloga višjega strokovnega izobraževanja
, z vlogami ključnih akterjev v Sloveniji v shemi poročanja distribucije presežkov hrane