magistrsko delo
Nika Hočevar (Avtor), Maša Knez Hrnčič (Mentor), Darija Cör (Komentor)

Povzetek

V magistrskem delu smo izvedli različne metode ekstrakcij bučnih semen, raziskali biološki pomen maščobnih kislin, preučevali izolacijo le-teh iz bučnih semen vrste Cucurbita pepo. Bučna semena že dolgo veljajo za prehransko bogato in zdravo sestavino, ki vsebujejo esencialne hranilne snovi, med njimi tudi pomembne maščobne kisline. Za pridobivanje ekstrakta bučnih semen smo uporabili konvencionalne ekstrakcije, s topilom petrol eter in superkrične ekstrakcije z uporabo ogljikovega dioksida pri različnih pogojih. Izvedli smo saponifikacijo ter določili vsebnost maščobnih kislin z metodo GC-MS. Ugotavljamo, da ekstrakcija s Soxhletovim aparatom prinese največji izkoristek pri konvencionalnih ekstrakcijah, medtem ko je superkrična ekstrakcija najvišji izkoristek prinesla pri tlaku 400 bar in temperaturi 60 °C. Analiza maščobnih kislin je razkrila, da je najbolj zastopana oleinska kislina, sledita ji linolna in palmitinska kislina. Pri konstantni temperaturi 60 °C smo z višanjem tlaka pridobili večjo vsebnost oleinske in linolne kisline. Vsebnost maščobnih kislin v ekstraktih je bila primerljiva, ne glede na uporabljeno metodo. Zaključek poudarja pomembnost esencialnih maščobnih kislin, še posebej linolne ter oleinske kisline v bučnih semenih ter odpira poti novim možnostim v prehrambeni in medicinski industriji. Raziskava prispeva k razvoju znanja na področju izolacije in uporabe ekstraktov bučnih semen ter poziva k nadaljnjim raziskavam za izboljšanje prehranskih dopolnil in splošnega zdravja ljudi.

Ključne besede

bučna semena;superkritična ekstrakcija;maščobne kisline;saponifikacija;magistrske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [N. Hočevar]
UDK: 543.383(043.2)
COBISS: 189798403 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 113
Št. prenosov: 13
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Isolation of fatty acids from pumpkin seeds of cucurbita pepo
Sekundarni povzetek: In the master's thesis, various methods of extracting pumpkin seeds were employed, exploring the biological significance of fatty acids and investigating their isolation from Cucurbita pepo pumpkin seeds. Pumpkin seeds have long been regarded as a nutritionally rich and healthy ingredient containing essential nutrients, including important fatty acids. For obtaining pumpkin seed extract, conventional extractions – hot maceration, cold maceration, ultrasonic extraction, and Soxhlet extraction were conducted, using petroleum ether as a solvent, along with supercritical extractions using carbon dioxide under different conditions. Saponification was performed, and the fatty acid content was determined using the GC-MS method. It was found that Soxhlet extraction yielded the highest efficiency in conventional extractions (22.78 %), while supercritical extraction achieved the highest efficiency at 400 bar and 60 °C, namely 23.72 %. Fatty acid analysis revealed that oleic acid was the most abundant (22.02-43.45 %), followed by linoleic acid (19.59-41.50 %) and palmitic acid in the range of 0.08-12.58 %. Increasing pressure at a constant temperature of 60 °C resulted in higher contents of oleic and linoleic acids. The fatty acid content in the extracts was comparable regardless of the extraction method used. In conclusion, the presence of essential fatty acids, especially linoleic and oleic acids in pumpkin seeds, was confirmed, opening avenues for new possibilities in the food, pharmaceutical, and cosmetic industries. This research contributes to the development of knowledge in the isolation of fatty acids from pumpkin seeds, encouraging further studies to enhance dietary supplements and utilize local resources to improve human health.
Sekundarne ključne besede: Pumpkin seeds;supercritical extraction;fatty acids;saponification;GC-MS;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (XI, 66 f.))
ID: 22759718