magistrsko delo
Maja Turičnik (Avtor), Mojca Škerget (Mentor), Željko Knez (Komentor)

Povzetek

Izkazalo se je, da so ekstrakti pridobljeni iz semen pistacije sorte Boz bogati z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki delujejo kot močni antioksidanti ter lahko pred oksidativnim stresom ščitijo tako živilo kot zdravje ljudi.

Ključne besede

boz pistacija;superkritična ekstrakcija CO2;ekstrakcija po Soxhletu;maščobne kisline;antioksidativnost;transesterifikacija;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [M. Turičnik]
UDK: 665.12:634.574(043.2)
COBISS: 19446294 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1613
Št. prenosov: 134
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: FATTY ACID IN PISTACHIO EXTRACT
Sekundarni povzetek: It was shown that the extracts obtained from pistachio seeds of Boz variety are rich in essential fatty acids, which act as antioxidants and may protect both food products and human organisms against oxidative stress
Sekundarne ključne besede: boz pistachio;supercritical extraction with CO2;Soxhlet extraction;fatty acids;antioxidant activity;transesterification;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: VIII, 67 str.
ID: 9078526