diplomsko delo
Karmen Lubšina (Avtor), Miha Lukšič (Mentor)

Povzetek

Med je sladka in viskozna naravna snov, ki jo pridelujejo medonosne čebele iz nektarja ali rastlinske mane. Delimo ga glede na geografski in botanični izvor nektarja/mane, način pridobivanja in letni čas. Med običajno dobi ime po rastlini, na kateri so čebele nabirale svojo primarno snov. V okviru diplomske naloge sem uporabila dve vrsti medu (cvetlični in akacijev) iz treh geografskih regij (Posavje, Prekmurje in Bela krajina). Proučevala sem odvisnost viskoznosti originalnega in termično obdelanega medu od strižne hitrosti ter vzorcem določila vsebnost vode. Ugotovila sem, da je imel cvetlični med iz Posavja najnižjo vsebnost vode ter zato tudi najvišjo viskoznost. Prav tako je bil cvetlični med delno kristaliziran, kar se je odrazilo na viskoznostnem profilu termično obdelanega medu.

Ključne besede

cvetlični med;akacijev med;reološke lastnosti;viskoznost;vsebnost vode;diplomske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [K. Lubšina]
UDK: 532.13:638.16(043.2)
COBISS: 201638659 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 38
Št. prenosov: 3
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Influence of type of honey on its rheological properties
Sekundarni povzetek: Honey is a sweet and viscous natural substance produced by honeybees from nectar or plant honeydew. It is divided according to the geographical and botanical origin of the nectar/dew, the method of production and the season. It is usually named after the plant on which the bees collected their primary material. For my thesis I used two types of honey (flower honey and acacia honey) from three geographical regions (Prekmurje, Posavje and Bela krajina). I studied the dependence of the viscosity of the original and thermally treated honey on the share rate and determined the water content. Flower honey from Posavje had the lowest water content and therefore also the highest viscosity. Flower honey was partially crystalized, which was reflected in the viscosity profile of thermally treated samples.
Sekundarne ključne besede: flower honey;acacia honey;viscosity;water content;Med;Reologija;Univerzitetna in visokošolska dela;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 1000374
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, VSŠ Kemijska tehnologija
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (42 str.))
ID: 24511991