diplomsko delo
Povzetek
V grozdju sorte ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), vinorodni okoliš Dolenjska, smo
leta 2013 preučevali vpliv vinogradniških tehnologij: odstranjevanja listov v predelu
grozdja (razlistanja) pred fazo cvetenja in redčenja grozdja v fazi vèraison v primerjavi
s kontrolo. Grozdje smo vzorčili teden pred trgatvijo, v času trgatve in teden po tem. V
svežem grozdnem soku smo določili vsebnost suhe snovi, skupnih titrabilnih kislin in
pH-vrednost. Vsebnost in profil antocianov smo določili v metanolnih ekstraktih
grozdnih kožic s pomočjo tekočinske kromatografije visoke ločljivosti. Redčenje
grozdja v fazi vèraison je vplivalo na statistično značilno večje povprečne: mase kožic,
vsebnosti suhe snovi in pH-vrednosti v primerjavi z razlistanjem pred fazo cvetenja ob
času trgatve in teden po tem, medtem ko se kontrola ni statistično značilno razlikovala
od redčenja grozdja. Razlike v povprečni masi grozdja in vsebnosti skupnih titrabilnih
kislin med tehnologijami niso bile statistično značilne ob nobenem terminu vzorčenja.
Povprečna vsebnost skupnih monomernih antocianov v grozdju je bila ob času trgatve
največja pri redčenju grozdja v fazi vèraison, vendar razlike med tehnologijami niso bile
statistično značilne. Malvidin 3-glukozid je najbolj zastopan antocian pri sorti ‘Modra
frankinja’. Lastnost sorte je tudi manjša vsebnost acilatov od kumaratov. Redčenje
grozdja v fazi vèraison je najbolj vplivalo na izboljšano kakovost grozdja glede na
spremljane parametre.
Ključne besede
diplomske naloge;Modra frankinja;odstranjevanje listov;redčenje grozdja;faza vèraison;antociani;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2015 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UNG VŠVV - Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo |
Založnik: |
[A. M. Tomše] |
UDK: |
634.8+663.2 |
COBISS: |
4025339
|
Št. ogledov: |
6752 |
Št. prenosov: |
300 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni povzetek: |
In the wine district of Dolenjska, the grape variety ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.)
was subjected to vineyard treatments, such as pre-flowering leaf removal and cluster
thinning at vèrasion as well as being compared to a control. Grapes were sampled at
three stages, a week before harvest, at harvest and a week after harvest. Contents of total
soluble solids, total titratable acids and pH value were determined in fresh grape juice.
The content and profile of anthocyanins was determined by high performance liquid
chromatography. Cluster thinning at vèraison resulted in a statistically significant higher
average in: berry skin mass, content of total soluble solids and PH value in comparison
to pre-flowering leaf removal at harvest time and a week after. Control did not
statistically differ from cluster thinning at those sampling dates. The average grape mass
and content of total titratable acids were not statistically different between treatments at
each of the sampling dates. The average content of total monomeric anthocyanins in
grapes was at harvest, the highest in treatment of cluster thinning at vèraison, however
differences between treatments were not statistically significant. Malvidin 3-glucoside
was the most representative anthocyanin in ‘Modra frankinja’ grapes. It was found that
there was a lower content of acylates than coumarates. Regarding the investigated
parameters, cluster thinning at vèraison had the most positive impact on improved grape
quality. |
Sekundarne ključne besede: |
‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.);pre-flowering leaf removal;cluster
thinning at vèraison;anthocyanins;profile of anthocyanins.; |
URN: |
URN:SI:UNG |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Novi Gorici, Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo |
Strani: |
56 str. |
ID: |
9063294 |