diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Alain Kerhe (Avtor), Maja Leitgeb (Mentor), Mateja Primožič (Komentor)

Povzetek

Glavni namen diplomskega dela je shranjevanje in imobilizacija encima transglutaminaze na gelne nosilce ter študij aktivnosti in stabilnosti dobljenih preparatov, da bi povečali njegovo obstojnost, stabilnost ter večkratno uporabo . Uporabili smo različne metode shranjevanja in preverili njihovo učinkovitost. Prav tako smo preverjali stabilnost shranjenega encima v primerjavi z aktivnostjo prostega encima. Preučili smo vpliv večkratne uporabe shranjenega encima. Encim smo zato zmešali z vodno raztopino aloe vere, ga imobilizirali na alginatne kroglice in alginatne kroglice hranili v aloe vera gelu. Proučevali smo tudi vpliv temperature za shranjen transglutaminaze. Največjo aktivnost encima TGM smo dosegli pri shranjevanju encima transglutaminaze v vodni raztopini aloe vere gela. Največjo učinkovitost imobilizacije in preostanek aktivnosti dosegli z imobilizacijo transglutaminaze na alginatne kroglice, ki so bile hranjene pri T = 4°C v aloe vera gelu.

Ključne besede

transglutaminaza;aktivnostni test za transglutaminazo;imobilizacija transglutaminaze;alginatni mediji;diplomske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [A. Kerhe]
UDK: 543.384:66.098(043.2)
COBISS: 20373782 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 845
Št. prenosov: 148
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Activity and stability of proteins in gels for cosmetical and medical use
Sekundarni povzetek: The main purpose of this thesis is the storage and immobilizaton of the enzyme transglutamise on to gel holders and the study of activity and stability of such compounds and mixtures, that we could increase the fastness, stability and the multipleness of uses. Various methods of storage were used and their effectiveness was examined. Likewise we checked the stability of the stored enzyme in comparisson with the free enzyme. The influence of multiple uses of the stored enzyme were studied. The enzyme was theredore mixed with water-aloe vera solution, later the enzyme was immobilized into alginate beads and stored in aloe vera gel. We also studied the influence of temperature of these systems. The biggest value of activity of the enzyme TGM was achieved by dissolving the enzyme transglutamise into the water-aloe vera solution. The highest effectivity of immobilization and the remaining activity was achieved with the immobilization od transglutaminase into alginate beads, which were stored in aloe vera gel at T = 4°C.
Sekundarne ključne besede: transglutaminase;activity assay of transglutaminase;immobilization of transglutaminase;alginate beads;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: X, 35 str.
ID: 9165957
Priporočena dela:
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje