(diplomsko delo)
Petra Slemenjak (Avtor), Martin Bigec (Mentor), Vida Gönc (Komentor)

Povzetek

Vsebina diplomskega dela je usmerjena v prehrano med nosečnostjo in dojenjem in je razdeljena na dva dela. V prvem delu je opisana prehrana med nosečnostjo in osnove prehranjevanja nosečnice. Opredeljena je prehrana v času dojenja. Opisane so tudi razvade v času dojenja in škodljivosti teh razvad. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki smo jo izvedli v Zdravstvenem domu Radlje ob Dravi v dispanzerju za otroke in nosečnice. Z anketnimi vprašanji smo ugotavljali, koliko so ženske osveščene o pomenu zdrave prehrane med nosečnostjo in dojenjem, od kod oziroma kje so dobile prve informacije o dojenju in o pravilni prehrani med dojenjem. Zanimalo nas je tudi ali so nosečnice dobile dovolj informacij o pomembnosti pravilne prehrane med nosečnostjo in dojenjem. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da so dobile ženske dovolj informacij o pomenu zdrave prehrane med nosečnostjo in dojenjem in da so največ teh informacije dobile v šoli za starše.

Ključne besede

prehrana nosečnice;prehrana doječe matere;vegetarijanstvo;zdravstvena vzgoja;dojenje;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Izvor: Maribor
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Založnik: [S. Petra]
UDK: 618.2/.7:613.2
COBISS: 1553572 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 4101
Št. prenosov: 950
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Diet during pregnancy and lactation
Sekundarni povzetek: Matter of my graduate work is focused on nutrition during pregnancy and lactation and is divided into two parts. The first part describes the diet during pregnancy and pregnancy nutrition basics. It is defined in the diet during lactation. Vices have been described during lactation and harm these vices can cause. The empirical work presented study, we had performed in Zdravstveni dom Radlje ob Dravi in dispensary for children adn pregnant women. With the survey questions we have observed how women are conscious of the importance of a healthy diet during pregnancy and lactation, from where and from who they got the first information on breastfeeding and the correct diet during lactation. We were interested in whether the pregnant women also received sufficient information about the importance of proper nutrition during pregnancy and lactation. Based on an analysis of the results, we found out that women have received enough information on the importance of a healthy diet during pregnancy and lactation and that most of the information were given to parents at parenting school.
Sekundarne ključne besede: nutrition pregnant women;nursing mothers diet;vegetarianism;health education;breast-feeding.;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za zdravstvene vede
Strani: VI, 60 f., 4 f. pril.
Ključne besede (UDK): applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;medical sciences;medicina;gynaecology;obstetrics;ginekologija;porodništvo;applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;medical sciences;medicina;hygiene generally;personal health and hygiene;higiena splošno;osebno zdravje in higiena;dietetics;nutrition principles applied to feeding and foods;dietetika;prehrambna načela glede na hranjenje in vrsto hrane;
ID: 13591
Priporočena dela:
, (diplomsko delo)
, diplomsko delo
, ni podatka o podnaslovu
, zaključna projektna naloga
, odnos potrošnika do informacij o hranilni vrednosti na živilih